BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD'de gelir eşitsizliği 'hızla tırmandı'

ABD'nin iki ketinde çok sayıda Wall Street protestocusu göz altına alınırken, yeni bir rapor gelir uçurumundaki keskin tırmanışa dikkat çekiyor.

Abone ol

ABD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi kanattan yetkililerin birlikte hazırladığı raporda, 1979-2007 yılları arasında gelir dağılımındaki eşitsizliğin keskin biçimde arttığı gözlemlendi.

Kongre Bütçe Ofisi, sözkonusu dönemde ABD'nin en zengin yüzde 1'lik kesiminin milli gelirdeki payının üç kat arttığını söylüyor.

Bunun yanısıra sonuçları yeni yayımlanan bir ankette, Amerikalıların gelecekten endişe duyduğu ve büyük çoğunluğun ülkenin ''yanlış yolda yürüdüğünü'' düşündüğü ortaya çıktı.

Öte yandan Wall Street İşgalcileri hareketinin Atlanta ve Oakland kentlerinde çadırlarda kamp kuran eylemcilerine karşı polis göz yaşartıcı gaz kullandı ve çok sayıda kişi göz altına alındı.

Georgia eyaletinde yer alan Atlanta'da yaklaşık 50 kişi, California'da bulunan Oakland'da ise 85 dolayında eylemci göz altına alındı.

Oakland Valisi Jean Quan, kent meydanının protestoya açık olduğunu, fakat çadırlarla kamp kurulamayacağını söylüyor.

Wall Street İşgalcileri hareketi, büyük şirketlerin aç gözlülüğüne ve ABD'deki gelir uçurumuna karşı birlik oluşturduklarını söylüyorlar.

Kongre Bütçe Ofisi'nin açıkladığı verilere göre, 1979-2007 yılları arasında ABD'deki en zengin yüzde 1'lik kesimin vergi sonrası net geliri yüzde 275 oranında artarken, en alttaki yüzde 20'lik kesimin gelir artışı sadece yüzde 18 olarak kaldı.

Aynı raporda, küresel mali krizin hemen öncesine rastlayan 2005-2007 yılları arasındaki dönemde, en zengin yüzde 20'lik kesimin vergi sonrası gelirinin, geriye kalan yüzde 80'in toplam gelirini aştığı belirtiliyor.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Sander Levin, ''Bu bulgular Amerikalıların zaten bildiği bir gerçeğin teyididir.'' dedi.

New York Times gazetesi ve CBS televizyonu tarafından yaptırılan ankette, sorulara yanıt verenlerin neredeyse yüzde 50'si Wall Street İşgalcileri'nin ABD'deki genel hissiyatı yansıttığını söylüyor.

Anket, Amerikalıların üçte ikisinin daha eşitlikçi bir gelir dağılımı istediğini ortaya koydu.