BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,20
HABER /  DÜNYA

ABD'de DEAŞ açıklaması 'Savaş birkaç ay içinde'

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, DEAŞ’a karşı sürdürülen savaşın birkaç ayiçinde sona erebileceğini duyurdu. Jeffrey, Amerikan güçlerinin DEAŞ’a karşı elde edilecek galibiyetin uzun süreli olması için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Abone ol

AMERİKA Birleşik Devletleri'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey,  DEAŞ’a karşı son savaş alanının Fırat Nehri boyunca ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yürütüldüğünü belirterek, "Savaş sürüyor ve birkaç ay içerisinde sona ermesini bekliyoruz, bu DEAŞ’ın elindeki konvansiyonel sayılabilecek son alan olacak.” dedi.

Jeffrey, Amerikan güçlerinin DEAŞ’a karşı elde edilecek galibiyetin uzun süreli olması için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. DEAŞ’ın yenilmesinin sadece askeri açından değerlendirilmemesi gerektiğini dil getiren Jeffrey, “DEAŞ'ın yenilgisinin uzun süreli olması demek sadece IŞİD'in bölgede kalan son konvansiyonel askeri birliğinin yok edilmesi değil, IŞİD'in uyuyan hücrelerle geri gelmemesi ya da isyancı birliği olarak ortaya çıkmaması anlamına gelmektedir” diye konuştu.

Jeffrey, DEAŞ’ın yenilgiye uğratılması ile beraber siyasi sürecin yeniden canlandırılması ve yıllardır devam eden iç savaşın yatıştırılması gerektiğini de vurguladı.

SORUMLULUK RUSYA’NIN 
Amerikalı diplomat, bu doğrultuda Rusya, Almanya, Fransa ve Türkiye'nin İstanbul'daki toplantıda anlaştığı gibi yıl sonuna kadar bir anayasa komisyonunun kurulması gerektiğini söyledi. Jeffrey, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın masaya getirilmesi konusunda Rusya'yı sorumlu tuttuklarını belirtti. Ekim ayında Suriye'de çözüm arayışı için, Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya'nın katılımıyla İstanbul'da bir dörtlü zirve düzenlenmişti. Konferansta alınan karar gereğince yıl sonuna kadar Suriye'de anayasa komitesinin kurulmasının hedeflendiği aktarılmıştı.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ayrıca ABD'nin Suriye'deki İranlı güçlerin çekilmesini talep ettiğini sözlerine ekledi; İran'ın bölgedeki askeri varlığının ABD'nin müttefiklerine tehdit oluşturduğunu söyledi.