BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,70
ALTIN 2.380,50
HABER /  DÜNYA

ABDde asker çekme kararı

ABD'de Demokrat Parti'nin girişimiyle, Senato Tahsisat Komitesi, gelecek yıl Irak'tan asker çekme kararını onayladı.

Abone ol

ABD'de iktidardaki Cumhuriyetçi Parti karşısında muhalefette bulunan Demokrat Parti'nin girişimiyle, Senato Tahsisat Komitesi, gelecek yıl Irak'tan asker çekme kararını onayladı.

ABD Senatosu komitesi, Irak ve Afganistan'daki savaş ortamı giderlerine 121 milyar 600 milyon dolarlık ek ödenek ayrılmasını da onayladı.

Kararın, Irak'tan "erken" asker çekmeye kesin karşı çıkan ABD Başkanı George Walker Bush'un Cumhuriyetçi Partisi tarafından geçen hafta olduğu gibi yine engellenmesi bekleniyor.

Senato Tahsisat Komitesi'nin kararında, Irak'taki Amerikan askerlerinin büyük bölümünün 31 Mart 2008 tarihine kadar çekilmesini içeriyor.

Senato'da çoğunluk Demokrat Parti'nin elinde olmasına karşın, tasarının Senato'da kabul edilebilmesi için, 100 sandalyeli Senato'da 60 senatörün "evet" oyu vermesi gerekiyor.

Demokrat Parti'nin tasarısının Senato'da 60 oya ulaşması beklenmiyor. Ancak Demokrat Partililer, Cumhuriyetçi Partili yönetim üzerinde, Irak'tan asker çekmeye ilişkin baskıyı artırmak için bu tartışmaların Senato'da başlamasına destek veriyor.

Tasarının kabul edilmesi durumunda ise ABD askerlerinin, tasarının kabul edildiği tarihten sonraki 180 gün içinde Irak'tan çekilmeye başlaması ve tam çekilmenin de 31 Mart 2008'e dek tamamlanması öngörülüyor.