BIST 10.133
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.460,04
HABER /  DÜNYA

ABD ve Çin arasında ‘yeşil’ işbirliği

ABD’yi ziyaret eden en yüksek düzeyli Çinli yetkili, ABD ile 12 milyar dolarlık 41 anlaşmaya imza attı.

Abone ol

ABD Başkanı Barrack Obama'nın başkanlığa seçilişinin ardından ABD’yi ziyaret eden en yüksek düzeyli Çinli yetkili, ABD ile 12 milyar dolarlık 41 anlaşmaya imza attı.

Çin’in meclis başkanı Wu Banguo, Phoenix'de gerçekleştirilen Sino-Amerikan Ekonomi ve Ticaret Forumu’nda rüzgar ve güneş enerjileri gibi alanlarda ABD ile işbirliğine yoğunlaşan 41 projeye imza attı. China Daily gazetesine göre, dünyanın en büyük güneş enerjisi projelerinden birini de kapsayan anlaşmaların toplam değeri 12,38 milyar dolar. Renmin Üniversitesi profesörlerinden Shi Yinhong, üst düzey ziyareti ‘yeşil odaklı' olarak nitelendirdi. Wu Banguo, İç Moğolistan’da iki dev güneş enerjisi projesini gerçekleştirecek olan bir Amerikan firmasını ziyareti sırasında, ’Çin hükümetinin yenilenebilir enerji projeleri konusunda yasama garantisi aradığını’ belirterek, iki ülkenin güneş enerji kapasitelerini geliştirmek amacıyla daha fazla işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Dünya’nın en büyük ekonomisi ABD ve gelecek yıldan itibaren Japonya’dan ikinciliği alması beklenen Çin, Xinhua ajansına göre Ocak-Temmuz döneminde 3,26 milyar dolar değerinde 888 teknoloji anlaşmasına imza arttı. İki ülke, 2008’de 333,74 milyar dolar tutarında dış ticaret gerçekleştirmişti.