BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,73
ALTIN 2.441,17
HABER /  GÜNCEL

ABD ve Almanya kıllandırdı! İstihbaratçıların Gülen yorumu

ABD ve Almanya FETÖ darbesinin arkasındaki güç mü? Alman istihbarat şefinden sonra ABD Kongre istinbarat şefinin Gülen açıklaması da aynı oldu. Bu da iki ülkeye yönelik kuşkuları iyice ayaklandırdı.

Abone ol

Cumartesi günü Alman İstihbaratı BND’nin Şefi Bruno Kahl’ın verdiği mülakat ve o mülakatta ‘Gülen’in darbenin arkasında olduğuna dair ikna edici kanıtları görmedik’ haberinden sonra bu kez de ABD’nin Meclis İstihbarat Şefinden benzer bir açıklama geldi.

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinin Cumhuriyetçi Partili başkanı Devin Nunes, Pazar günü katıldığı Fox TV’deki Chris Wallace’ın programında Gülen’in iadesi ve darbe ile ilgisi hakkında çok önemli bazı açıklamalar yaptı.

ALMANYA İLE AYNI AĞIZ
Devin Nunes, Wallace’in yönelttiği Gülen'in iade süreciyle ilgili sorusuna verdiği yanıtla mide bulandırdı. Nunes, "Gülen’in darbeye karıştığı yönünde kanıt görmediği” söyledi. ABD istihbaratçısının söylediği bu cümlenin ayrısını Alman istihbaratının tepe ismi de Der Spigel'e söylemişti.

İstihbarat Komitesinin başkanı Devin Nunes aynı zamanda Cumhuriyetçi Parti’den ve Başkan Trump’ın yakın müttefiği olarak biliniyor. İşte program spikerin yönelttiği Gülen sorusu ve ABD istihbaratçısının verdiği yanıt;

Chris Wallace: Türkiye’den yeni bir haber var. Türkiye, Trump yönetiminin Fethullah Gülen’i iade etmeyi düşündüğünü söylüyor. Bu ülkede uzun süredir yaşayan İslam din adamı Gülen’in Erdoğan’a karşı yapılan başarısız darbenin mimarı olduğunu iddia etmekteler. Bu konu hakkında bildiğiniz birşey var mı?

Devin Nunes : Bu söylediğinize inanmakta oldukça güçlük çekiyorum. Erdoğan hükümeti giderek daha otoriter bir hale geliyor. NATO’da olan Türkiye uzun süredir bizim güçlü bir müttefiğimiz. Aslına bakarsanız onlar (Erdoğan hükümeti) şimdi giderek güvenilir bir müttefik olmak konusunda daha da çok ve çok endişe verir bir duruma gelmekteler. Böyle birini iade eder miyiz bilmiyorum. Gülen’in [darbeye] karıştığına dair herhangi bir kanıt görmedim. Eğer karışmışsa bu tabi ki farklı bir durum. Ama Türkiye ile bizim ilişkilerimiz gergin. Ve IŞİD’i Irak ve Suriye’den çıkartmaya çalıştıkça daha da zorlu bir hal alacak.

Kongre İstihbarat Komitesi nedir? : Kongre İstihbarat Komitesi oldukça önemli bir komite. Bu komite ABD İstihbarat Kurumlarını denetlemekle görevli ve başkanlarında bulunanlar istihbarat konularında sürekli bilgilendiriliyorlar. 

Dr. Bruno Kahl Alman istihbaratı BND'nin başkanı. Kahl bugüne kadar yok denecek kadar az demeç vermiş bir isim. Cumartesi günü Der Spigel'e konuşması haliyle şaşkınlık yarattı. Bu açıklama Merkel'in istihbarat örgütünü sahaya sürdüğü şeklinde yorumlandı. BDN'nin başkanı Kahl 15 Temmuz darbe gişimi ve Gülen konusunda Spigel söyleşisinde “Türkiye 15 Temmuz darbe girişiminin ardında Fethullah Gülen’in bulunduğuna dair bizi her seviyede iknaya çalıştı, ama şu ana kadar başarılı olamadı” dedi. BND şefi ayrıca, FETÖ’nün Türkiye’de iddia edildiği gibi radikal İslamcı ve hatta terörist bir örgüt olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, örgütü ‘dini ve seküler eğitim için çalışan sivil bir cemaat’ olarak nitelendirdi.

ABD'liler tarih verdi İslam dünyaya hakim olacak


(Kaynak : İlhan Tanır / washingtonhatti.com)