BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.513,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

ABD tüm iphone telefonlarını böyle izliyor

ABD'nin casusluk yazılımıyla bütün Apple iPhone telefonları izleyerek verilerine ulaşabildiği ortaya çıktı.

Abone ol

Yaşamını artık Rusya’da sürdüren eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın avukatı müvekkilinin “gelişmiş casusluk yazılımı yüzünden” iPhone kullanmadığını açıkladı.

Terramedusa.com adlı bilişim güvenliği sitesinde yer alan habere göre ABD Ulusal Güvenlik Ajansı, dünyadaki tüm iphone telefonlarının bilgilerine en ince ayrıntısına kadar ulaşabiliyor.

Edward Snowden yayınladığı belge ve bilgilerle istihbarat alanında ABD’nin neler yapabileceğini, NSA’in operasyonel kabiliyetlerini gözler önüne sermeye devam ediyor. Elbette konu NSA gibi dünyanın en güçlü istihbarat teşkilatlarından biri olunca, eski NSA ajanı Edward Snowden’ın nasıl bir telefon kullandığı da merak ediliyor. Avukatı bu konudaki sorulara; iPhone’un uzaktan özel bir yazılımla aktive edilerek casusluk yapılabildiğini ve bu yüzden Snowden’ın basit bir telefon kullandığını açıkladı.

Edward Snowden önceden yayınladığı belgelerde NSA’in DROPOUTJEEP adında bir casusluk yazılımıyla bütün Apple iPhone telefonları izleyerek verilerine ulaşabildiğini ortaya koymuştu. NSA bünyesindeki ANT (Advanced/Access Network Technology) adındaki departman tarafından geliştirilen bu casusluk yazılımı iPhone dışında başka elektronik cihazlardan da veri çekebiliyor.

2008'DEN BERİ GÜNCELLENEREK KULLANILIYOR

DROPOUTJEEP casusluk yazılımı ile NSA dünya üzerindeki tüm iPhone’lardan fotoğraf, video vb. veriler, dosya gönderme, sesli mesajlar, rehber, mikrofon, kamera, SMS mesajları ve baz istasyonu bilgilerine erişebiliyor. Tüm bu iletişim hem şifreleniyor hem de gizleniyor. Belgeler gösteriyor ki NSA, DROPOUTJEEP casusluk yazılımını 2008 yılından beridir güncelleyerek kullanıyor.