BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD sünnileri silahlandırıyor

Amerika yeni bir strateji uyguluyor. Şiilerin ardından Sünniler de silahlanıyor.

Abone ol

Irak'ta mezhep çatışmalarının ve direnişçilerin düzenlediği saldırıların önüne geçemeyen ABD, yeni bir stratejiyi uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Bu stratejiye göre, Amerikan ordusu Irak'ta El Kaide ile mücadele etme vaadinde bulunan Sünni gruplara silah sağlayacak.

ABD'nin 4 ay önce uygulamaya koyduğu güvenlik planının işlememesi, Amerikan yönetimini Sünnilerle işbirliğine zorluyor.

Irak'ta direnişin yoğun olduğu bölgelerdeki Sünni gruplarla görüşen Amerikan ordusunun yeni planı, El Kaide ile mücadele etme vaadinde bulunan Sünni grupları silahlandırmak. ABD'nin bu konudaki beklentisi, Sünni aşiretlerin El Kaide'ye karşı mücadele etmesi.

Bu stratejinin Irak'ta Sünni direnişinin kalesi El Anbar'da denendiği ve başarılı olduğu belirtiliyor.

Amerikan kaynakları, "El Anbar'ın Uyanışı" adlı bir Sünni birliğin El Kaide'ye karşı Irak güvenlik güçleri ve Amerikan askerlerine destek verdiğini söylüyor.

Bu yöntemin Irak geneline yayılması amaçlanıyor. Böylece Irak'ın istikrara kavuşacağına inanılıyor ve ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesini hızlandıracağını konuşuluyor.

Ancak bu stratejiyi riskli bulanlar da var. Bazı ABD'li komutanlar Sünni grupların aldıkları silahları Şiilere hatta Amerikan askerlerine karşı kullanmalarından endişe ediyor.

Bunun önüne geçmek için silah verilen kişilerin parmak izlerinin alınması ya da retina taramasında geçirilmesi üzerinde duruluyor. Irak hükümeti ise Amerikan ordusunun Sünni gruplarla görüşmesinden rahatsız.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin siyasi danışmanı Sadık El Rikabi, "Irak'ta yeterince silahlı militanla uğraşıyoruz, buna yenilerini eklemeye gerek yok" şeklinde görüş bildiriyor.