BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.440,83
HABER /  GÜNCEL

Everestin sırrı çözülüyor

Everest'e çıkacak keşif heyeti dağcılık tarihinin en büyük sırrını çözecek.

Abone ol

Everest'e çıkacak keşif heyeti dağcılık tarihinin en büyük sırrını çözecek. George Mallory ve Sandy Irvine'in 1924'te dağın zirvesine ulaşmayı başaran ilk insanlar olup olmadığı aydınlık kazanacak.

Dünya dağcılık tarihinin en büyük gizemlerinden biri Everest Dağı'na çıkacak bir keşif heyeti tarafından aydınlatılacak. 1924'te dağın zirvesine ulaşmayı başaran ilk insanların George Mallory ve Sandy Irvine olup olmadığı konusuna açıklık getirmeyi amaçlayan ekip, sekiz yıl önce de aynı soruya yanıt aramak için bir tırmanış yapmıştı.

Kaliforniyalı dağcı Conrad Anker ve Eric Simonson-Dave Hahn ekibinin 1999'daki tırmanışında George Mallory ve Sandy Andrew Irvine'in 1924'te dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i (8 bin 850 m.) fethettikleri kabul edilmiş, ancak kesin kanıt bulunamamıştı.

Dağa 29 Mayıs 19'te ilk çıkanlar Yeni Zelandalı Sir Edmund Percival Hillary ile onun Şerpa halkından rehberi Tenzing Norgay'dı. Onlardan 29 yıl önce İngiliz Mallory ve Irvine zirveye 270 m. kala kayboldu. Mallory'nin donmuş cesedi 1999'daki tırmanışta, doruğun 600 m. aşağısında bulundu. Ceset Kızılderili geleneğine göre orada bırakıldı. Irvine'in naaşı ise bulunamadı. Everest'in Tibet-Çin tarafında, tırmanması en zor yamacında bugün başlayan ve 14 Temmuz'da tamamlanacak tırmanıştaysa Mallory ve Irvine'in 'doruktan inerken öldüklerine dair kanıt' aranacak.