BIST 9.547
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.488,92
HABER /  GÜNCEL

ABD, Rusya'nın Suriye planını reddetti

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaptırım gücü olmadığı gerekçesiyle Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ne sunmaya hazırlandığı Suriye ile ilgili karar tasarısına karşı çıktı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaptırım gücü olmadığı gerekçesiyle Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ne ay sonunda sunmaya hazırlandığı Suriye ile ilgili karar tasarısına karşı çıktı.

Rusya, 30 Haziran'da Cenevre'de bir dizi ülkenin kabul ettiği barış planının Güvenlik Konseyi'nce onaylanmasını istiyor.

Söz konusu barış planı, Suriye'de derhal ateşkese gidilmesini, ayrıca bir geçiş hükümeti kurulmasını öngörüyor.

Hillary Clinton, Suriye lideri Beşar Esad'ın yaptırım içermeyen bir kararı dikkate almayacağını savundu.

Suriye'deki muhalif gruplar son çatışmalarda 160 kişinin öldüğünü söylüyor.

Kuzey'deki Halep kentine düzenlenen hava saldırılarında çok sayıda ölü olduğu haber veriliyor. Saldırılarda ana su şebekesi de hasar gördüğü için kentin büyük bölümü susuz kaldı.

Bu arada, Suriye devlet televizyonu, başkent Şam'ın güneyinde isyancıların elinde olan bazı bölgelerin geri alındığına işaret eden görüntüler yayımladı.

Görüntülerde kalabalık askerleri sevgi gösterileriyle karşılıyor ve Esad'a destek sloganları atıyor.

Ancak Lübnan'da bulunan BBC muhabiri, Şam ve banliyölerindeki çatışmaların yaklaşık iki aydır devam ettiğini, askeri birliklerin ayrılmasından sonra isyancıların bu bölgelerde yeniden ortaya çıktığını vurguluyor.

'Gerçekçi yaklaşım'

Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen Asya Pasifik İşbirliği Zirvesi'nin sonunda konuşan Hillary Clinton, Suriye konusunda Rusya ile aralarında derin görüş ayrılıkları olduğunu gizlemedi.

Clinton, "Gerçekçi olmalıyız. Aynı fikirde değiliz ve bu durum devam edebilir. Yaptırım gücü olmayan bir karar geçirmenin anlamı yok. Esad daha önce yaptığı gibi bunu da dikkate almayacak ve kendi halkına saldırmaya devam edecek" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rusya ile aralarındaki görüş ayrılıklarını giderememeleri halinde kendileriyle aynı çizgide olan ülkelerle işbirliğine devam edeceklerini ve muhalefeti destekleyerek Esad'ın iktidardan ayrılma sürecini hızlandıracaklarını söyledi.