BIST 10.195
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.403,75
HABER /  GÜNCEL

ABD, PKK ile temasta

ABD yönetimi, PKK ve Osman Öcalan ile dolaylı yollardan temas içinde.

Abone ol

Kuzey Irak'ta PKK unsurları ile ABD'li askeri ve sivil yetkililer arasında zaman zaman bazı temasların olduğu, bölgede çok yaygın bir kanı. Kuzey Irak'ta bulunan ABD'li askeri yetkililerin sahada PKK gruplarıyla karşılaştıklarında konuştukları biliniyor. Ayrıca PKK'nın pek çok yöneticisi muhtelif vesilelerle ABD yönetimi temsilcileriyle görüştüklerini açıkladı.

ABD'NİN PKK İLE BAĞLANTI KANALLARI

ABD, PKK ile olan dolaylı temasları Barzani ve Talabani olmak üzere iki ayrı kanaldan yürütülüyor. Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Süleymaniye'deki merkezinde bulunan ABD Askeri İrtibat Bürosu kanallardan biri. Diğer kanal ise Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) aracılığı. Musul'daki ABD Askeri İrtibat Bürosu, Barzani'nin kurmayları aracılığıyla PKK ile temas ediyor.

OSMAN ÖCALAN TALABANİ HİMAYESİNDE

Osman Öcalan, iki yıl önce PKK'dan ayrılıp PWD'ye katıldıktan sonra halen Irak Devlet Başkanlığı görevini yürütmekte olan KYB lideri Celal Talabani'nin himayesi altına girdi. Talabani, elindeki kartları güçlendirebilmek için PKK'ya alternatif çıkarma, PKK'ya karşı bir tehdit unsuru oluşturma siyaseti izliyor. Bu çerçevede PKK'dan ayrılan 200'ü aşkın militanı kendi denetimindeki Süleymaniye'de iki ayrı kampta topladı.  Osman Öcalan kendisine bağlı 40 kişiyle birlikte Süleymaniye ile Erbil arasındaki Köysancak kasabasına yerleşti. Bu kasaba Talabani'nin dünyaya geldiği yer. Evin çevresinde güvenliği Talabani'nin üniformalı muhafızları sağlıyordu.

ABD'LİLER YERİNİ BİLİYOR

Amerika Irak'ta işgalci otorite konumunda. Amerikalılar özellikle Kürt bölgesindeki her faaliyetten anında haberdar oluyorlar. Bölgedeki Kürt yönetimi ve istihbaratı ABD ile ortak çalışıyor. Dolayısıyla Amerikalıların Osman Öcalan'ın nerede olduğunu bilmemeleri diye bir şey söz konusu olamaz.

ABD NEDEN TUTUKLAMIYOR

ABD, Öcalan'ı istediği zaman tutuklayabilir. Ancak, gerek Kürt yönetimi gerekse ABD yönetimi, bunu yapmak istemiyor. Bunun bir dizi nedeni var. Birincisi, ABD Öcalan'ın değerlendirmelerinden faydalanıyor. İkincisi, ABD yönetimi, Öcalan'ı da kullanarak yeni bir oluşuma gitmeyi amaçlıyor. Kuzey Irak'ta Öcalan'ın ABD ve Kürt yönetiminden aldığı destekle yakında yeni bir oluşuma gideceği yolunda genel bir beklenti var.

Haber: Namık Durukan
Kaynak: