BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

ABD piyasaları iki dakikada uçurdu!

ABD istihdam verilerini açıkladı, borsa ve dolarda dakikalar içinde uçtu...

Abone ol

İNTERNET HABERABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alım azaltımı rotasını belirleyebilecek tarım dışı istihdam verilerini açıklaması, borsa ve dolarda dakikalar içinde olumlu etki yarattı.

Piyasaların önümüzdeki günlerdeki gidişatını belirleyecek ABD tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Ağustos ayında ABD tarım dışı istihdamı 169 bin kişi olarak açıklandı. İşsizlik oranı ise yüzde 7.4'ten 7.3'e düştü.

ABD tarım dışı istihdam verisinin Temmuz ayında 162 bin olarak gerçekleştiği açıklanmıştı. Bu rakam da büyük bir revizyona uğradı. Bugün açıklanan rakamlara göre ABD Temmuz ayında sadece 104 bin kişi tarım dışı istihdam yarattı.

Piyasada beklentiler ise 180 bin kişi ve üstü olacağı ve işsizliğin yüzde 7.4'te kalacağı yönündeydi.

ABD bu yıl aylık ortalama olarak 192 bin civarında bir istihdam yaratmıştı.

Bu verilerin açıklanmasının ardından son haftalarda dolar/TL kuru üzerinde de büyük etkide bulunan ABD 10 yıllık tahvilleri faizinde de büyük düşüşler yaşandı. Doların TL karşısında rekor kırdığında yüzde 3'e yaklaşan ve daha sonra yüzde 3'ü gören 10 yıllık tahvil faizler 12.5 baz puan düşerek yüzde 2,87'ye kadar geriledi.

ABD'de Ağustos ayında tarım dışı istihdam verisinin beklenenden düşük gelmesi piyasada Fed tahvil alım azaltımı hamlesinin gecikebileceği şeklinde algılandı. Uzmanlar Temmuz ayı tarım dışı istihdam rakamında da yapılan büyük revizyona dikkat çekerek ABD ekonomik toparlanma tartışmalarının yeniden canlanabileceğini belirtti.

DOLAR VE BORSA UÇTU

Bu verinin açıklanmasının ardından piyasalarda da olumlu yönde hareketlilik gözlendi. Veriler açıklanmadan önce dolar 2.060 TL'ye kadar gerilemişti. Veriler açıklanır açıklanmaz dolardaki düşüş hızlandı ve dolar önce 2.05 TL seviyelerinin altına kadar geriledi. Dolar şu dakikalarda günlük yüzde 0.5 kayıpla 2.0550 TL'den işlem görüyor.

Borsa ise günlük yüzde 0,22 kazançla 66 bin 862 puandan seyrediyordu. Borsada günlük kazanç istihdam verilerinin ardından yüzde 1'i aştı. Borsa şu dakikalarda 67 bin 422 puandan seyrediyor. Bankacılık endeksindeki yükseliş de yüzde 2'yi aşarak 130 bin seviyesini geçti.