BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ABD ön seçimlerinde kritik dönemeç

Cumhuriyetçilerin Obama'nın karşısına çıkaracakları adayın belirlenmesinde büyük önem taşıyan ön seçimlerde oy kullanma işlemi başladı. Yarışın Romney ile Santorum arasında geçmesi bekleniyor. Kilit eyalet ise Ohio.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçilerin aday belirleme sürecinde önemli dönemeç bugün dönülecek.

10 eyalette Cumhuriyetçiler, Demokratların yeniden aday gösterdiği Başkan Barack Obama'nın karşısına çıkacak adaylarını seçecekler.

Yarış büyük ölçüde Mitt Romney ile Rick Santorum arasında geçiyor.

Oy kullanma işlemi aralarında başkan seçiminde kilit önemde olan Ohio'nunda bulunduğu doğudaki eyaletlerde başladı.

Ohio'nun yanısıra Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virginia, Oklahoma, Idaho, North Dakota ve Alaska ön seçimlerin yapıldığı diğer eyaletler.

Yarışta önde görünen Romney, eski Massachusetts valisi ve yatırımcı. Romney, son dört ön seçimden zaferle çıkarak bir ivme yakalamıştı.

Ancak eski Pennsylvania senatörü Santorum ise kendini gerçek muhafazakar olara niteliyor ve çalışan Amerikalıların oylarını hedefliyor.

''Süper Salı'' olarak adlandırılan bu ön seçim günü bazı aday adaylarının yarışta kalıp kalamayacaklarını ortaya koyacak.

Bu adaylardan Temsilciler Meclisi'nin eski başkanı Newt Gingrich'in seçim bölgesi Georgia'da kamuoyu yoklamalarında önde olduğu bildiriliyor.

Temsilciler Meclisi'nin Teksaslı üyesi Ron Paul ise, özgürlükçü görüşleri nedeniyle muhafazakar tabanın genelinin çok sıcak baktığı bir isim olmadığı için şansı yüksek görülmeyen adaylardan.

Bütün başabaş seçimlerde kilit önem taşıyan Ohio'dan çıkacak sonuç kasım ayında yapılacak seçimlere ilişkin daha belirleyici bir tablo çıkaracak.

Zira, Ohio'yu kazanmayan hiçbir cumhuriyetçi aday başkanlık seçiminde başarılı olamadı.

BBC Kuzey Amerika editörü Mark Mardel, ön seçimlerden Romney'nin galip çıkmasının yüksek olasılık olarak görüldüğünü, ancak kendisine Obama karşısında yüksek şans tanınmadığını aktarıyor.

Mardel, ama eğer Ohio'yu kaybederse Romney'nin seçmenlerin geneli için ne kadar cazip bir aday olduğunun sorgulanacağının da altını çiziyor.

Cumhuriyetçilerin başkan adaylarını seçecek parti konferansı delegelerinin sayısı 1,144. ''Süper Salı''da belirlenecek delege sayısı ise 400'den fazla.

Süper Salı'dan önce yapılan ön seçimlerde Romney 203, Santorum 33, Gingrich 33 ve Paul 25 delege desteği elde etmişti.