BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yeni TL'deki çift çizgi ne anlama geliyor?

Türk Lirası gibi birçok ülke para biriminin simgesinin ortak özelliği olan çift çizgi istikrar anlamına geliyor

Abone ol

Türk Lirası gibi birçok ülke para biriminin simgesinin ortak bir özelliği dikkat çekti: Çift çizgi. Peki ama bu çift çizgi ne anlama geliyor?  Vatan gazetesi yazarı Ufuk Korcan'ın köşesinde dikkat çektiği ayrıntı:

"Türk Lirası'nın yeni simgesi geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Kimi beğendi kimi beğenmedi. Yeni simgeyi başka ülkelerin para birimleri ile karşılaştıranlar da oldu. Türk Lirası gibi birçok ülke para biriminin simgesinin ortak bir özelliği dikkat çekti: Çift çizgi.

BİR ÇOK PARADA ÇİFT ÇİZGİ VAR

Euro, Japon Yeni, Hindistan Rupisi, Küba Pesosu, Kore Wonu, İsviçre Frankı, Nijerya Nairası, Moğolistan Tugriksi, Kosta Rika Colonu... Tüm bu para birimlerinin simgesinde çift çizgi var. Başbakan Erdoğan, TL'nin yeni simgesinin tanıtımında "Simgenin bir çıpaya benzemesi paramızın kıymet saklama aracı olarak güvenli liman olduğunu vurguluyor. Yukarı doğru kıvrımlı çizgiler yükselen değer olduğunu sembolize ediyor" açıklanmasını yapmıştı. Peki çok sayıda para biriminde yer alan çift çizginin anlamı ne? Para birimlerinin bir çoğunda çift çizgi istikrar anlamına geliyor.

İŞTE O ÇİZGİLERİN ANLAMI

Çizgilerden biri ülke ekonomisini, diğeri ise para birimini gösteriyor. Örneğin, eurodaki iki düz çizgi Avrupa ekonomisinin ve euronun istikrarını simgeliyor. TL'deki gibi çift çizgilerin yukarı yönlü olması ise istikrarlı büyüme anlamına geliyor."