BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,77
ALTIN 2.407,43
HABER /  GÜNCEL

ABD Öcalanı neden teslim etti?

Eski MİT'çi Cevat Öneş, ilginç iddialarda bulundu. Amerika Öcalan'ı neden teslim etti? İşte Öneş'e göre cevabı...

Abone ol

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, dün gece NTV’de yayımlanan Neden programında, Can Dündar’ın PKK terörüne ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD ÖCALAN'I KÜRT DEVLETİ KURMAK İÇİN TESLİM ETTİ

Öneş, “Öcalan yakalandığında ABD, bağımsız bir devlet kurma isteğindeydi. Öcalan, konumu itibariyle buna engel bir isimdi. Bunun için Türkiye’ye teslim edildi” dedi

Kürt sorununun 1800’lü yıllardan miras kaldığını ifade eden Öneş, “Dış bağlantıları vardır. Ama asıl olarak Türkiye’nin bir iç sorunudur. Cumhuriyet tarihi boyunca eşit vatandaş uygulaması yaratacak bir siyaset görmedik” diye konuştu.

KÜRT SORUNU ÇÖZÜMLENMELİ

Toplumsal talebin barış için siyaseti çözüme zorladığını, ancak siyasetin yeterli dinamizmi gösteremediğini kaydeden Öneş, “PKK terörüyle etkin mücadele yapılırken Kürt sorunu çözümlenmelidir. Terör, ancak Kürt sorunu çözümlenerek bitirilebilir” şeklinde konuştu.

Terörün Kürt toplumunda PKK karşıtlığını artırdığını belirten Öneş, Kürt kimliğinin benimsenmesi ve demokratik hakların genişletilmesiyle PKK’nın muhataplığı gibi bir sorunla karşı karşıya kalınmayacağını ileri sürdü. “Askerlerin ‘terör sorunu sadece silahlı mücadeleyle çözülmez’ yönünde yaptığı tespitin önemli olduğunu söyleyen Öneş, şunları söyledi:

ÇOĞULCU ANAYASA ŞART

“Bu, askerin yapacağı bir tespit değil, siyasetin yapacağı bir tespit olmalı ve bunun ışığında bir kurumsal yapılanmasının olması gerekir. En geniş mutabakatla yeni bir anayasa oluşturulmalı. Çoğulcu demokratik bir anayasa olmalı bu. Ancak temel maddelerinde herhangi bir kimliğe ayrıcalık tanıyan maddeleri olmamalıdır.”