BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.419,67
HABER /  GÜNCEL

ABD Merkez Bankası'ndan yeni tahmin

ABD Merkez Bankası (Fed), şeffaf para politikası yürütmek adına gösterge faiz oranına ilişkin tahminlerini yayınlayacağını duyurdu.

Abone ol

Fed'in Aralık ayındaki toplantı tutanaklarına göre, Fed, ne kadar süre gösterge faiz oranını rekor seviyede düşük tutmayı planladığına ilişkin tahminlerini yılda dört kez yayınlayacak.

Fed'in gösterge faiz oranıyla ilgili ilk tahmini, bankanın 24-25 Ocak'taki toplantısından sonra ekonomik görünümüne ilişkin değerlendirmesinde yer alacak. Fed'in bu önemli adımı, bankanın iletişimini daha açık ve belirgin hale getirmeyi amaçladığını gösteriyor.

Bu adımın, Fed'in şirketlere, yatırımcılara ve tüketicilere, gösterge faiz oranını belirli bir tarihten önce artırmayacağı konusunda yardımcı olacağına işaret edildi.

Gösterge faiz oranının düşük olmasının tüketiciler ile küçük ve orta boy işletmelerin daha fazla borçlanması ve harcamasına bunun da ekonomideki büyümeye katkı yapacağı düşünülüyor.

Fed'in şimdiye kadar yaptığı açıklamalarının belirsizlik içerdiği yorumları yapılıyordu.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 13 Aralık'taki toplantısından sonra yaptığı açıklamada, gösterge faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutma kararı alındığını belirtmişti.

Toplantıda ekonomiyi desteklemek konusunda yeni bir karar çıkmamış, ancak Fed'in bu konuda daha fazla adım atmaya hazır olduğu ve borçlanma maliyetlerini düşürmek için "Twist Operasyonu" olarak adlandırılan 400 milyar dolarlık tahvil programına devam edileceği bildirilmişti.

Avro Bölgesi'ndeki borç kriziyle bağlantılı olarak küresel finansal piyasalardaki güçlüklerin ekonomik görünüm üzerinde belirgin aşağı yönlü riskler oluşturmaya devam ettiğine işaret eden Fed, küresel ekonomideki belirgin yavaşlamaya rağmen ABD ekonomisinin gelecek çeyreklerde ılımlı şekilde büyümeye devam etmesinin beklendiğini açıklamıştı.

Gösterge faiz oranını 2008 yılı Aralık ayından bu yana değiştirmeyen Fed, geçen yıl Ağustos ayındaki toplantısında 2013 yılı ortasına kadar yüzde 0-0,25 olan seviyeyi koruyacağını kaydetmişti.