BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,57
ALTIN 2.491,40
HABER /  MEDYA

ABD medyasında Erdoğan Almanya'dan sığınma talep etti haberi

Hürriyet Washington muhabiri Tolga, Tanış darbe girişiminin yaşandığı gece ABD medyası ve yönetiminin ikircikli yüzünü ortaya koydu.

Abone ol

ABD medyasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülke dışına kaçmaya çalıştığı yönünde haberler servis edilmiş. CNN kanalı, sokaklarda darbe karşıtı göstericileri darbeyi destekleyen halk kitleleri diye sunmuş.

Darbenin ilk saatlerinde "izliyoruz" diyen ABD yönetimi darbecilerin yenildiği anlayınca saatler sonra hükümete destek mesajı verdi.

Hürriyet'in ABD'de görevli muhabiri Tolga Tanış, "Washington'la Gülen krizi şimdi başlıyor" başlıklı yazısında o geceye ilişkin bilinmeyen detayları paylaştı:

"EMİNİM bazıları için sürpriz olmamıştır.
Mesela 30 Mayıs’ta Foreign Policy Dergisi’nde çıkan “Türkiye’nin bir sonraki askeri darbesi” başlıklı yazıyı yazanlar, mutlaka “Biz söylemiştik” demişlerdir.

Ya da Washington’da en az iki yıldır, “Türk askeri gücüne yeniden kavuştu, politikaya döndü” analizleri yapanlar, kesin şimdi haklı çıkmanın gururunu yaşıyorlardır.

"BU DARBEDE ROL ALANLAR İYİ ADAMLAR"

Hatta daha ötesi... Yine eminim cuma akşamı sağcı Fox News televizyonuna çıkıp işin başarılı olmasını beklediğini söyleyen Ralph Peters gibi bir sürüsü de olmuştur. Amerikan Ordusu’nun eski istihbaratçılarından emekli Yarbay. “Durum çok net. Bu darbe, Türkiye’nin İslami bir diktatörlük olmaktan kurtulması için son şansıdır. Sakın hata yapmalım. Bu darbede rol alanlar iyi adamlar” diyordu Peters.

"ERDOĞAN ALMANYA'DAN SIĞINMA TALEP ETTİ"

Öyle ki, işin başında, Pentagon’daki bazı muvazzaflardan bile Amerikan medyasına işin başarılı olduğu izlenimi yayan temelsiz açıklamalar yapıldı. İlk saatlerde biri konuştu MSNBC’ye. Ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya’dan sığınma talep ettiğini iddia etti.

ŞİMDİ “Yok” diyorlar. Cuma akşamı olayın bir darbe teşebbüsü olduğunun anlaşılmasının hemen ardından gittiğim Dışişleri Bakanlığı binasında akşam bir Amerikalı diplomatla konuşuyoruz. “Kim söylemiş bu sığınma meselesini” diye sordum. Israrla kimsenin böyle bir şey demeyeceğini savundu. Ama ben de MSNBC’den kimsenin böyle bir şeyi uyduramayacağını anlattım.

Kaldı ki, Amerikan Yönetimi’nin olaya tepkisi de yavaştı. Hikâye anlaşılınca cuma akşamı saat TSİ 23.22’de attım ilk mesajı. “Darbe teşebbüsü” konu başlığıyla. Ve hem Beyaz Saray’a hem de Dışişleri’ne bir açıklamaları olup olmadığını sordum. “İzliyoruz” dediler sadece. Neyi beklediler bilmiyorum ama hemen kınamadılar. O sırada Moskova’da bulunan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin açıklaması da bu açıdan yetersizdi. O da “barış, istikrar ve devamlılık” deyip orada bıraktı.
İşte neden sonra beklenen açıklama ta TSİ 02.02’de geldi Yönetim’den. Ve ilk duyuruyu da Beyaz Saray yayınladı. Obama’nın “Türkiye’deki herkesin demokratik yollarla seçilen Türkiye Hükümeti’ne destek vermesi gerektiğine” inandığını söyledi.

BU arada etrafa yayılan yanlış bilgileri hiç saymıyorum tabii. Amerikan televizyonlarında sanki darbe teşebbüsü başarıya ulaşıyormuş gibi öyle yanlış bilgiler verildi ki... Sokaklarda darbe karşıtı göstericileri darbeyi destekleyen halk kitleleri zanneden CNN... Erdoğan’ın ülke dışına kaçmaya çalıştığını haber verenler..."