BIST 10.843
DOLAR 32,21
EURO 34,99
ALTIN 2.441,30
HABER /  POLİTİKA

ABD ile işler kötüye gidiyor

Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkiler kriz sinyali veriyor. Yabancı basına göre ilişkiler daha da bozulacak. Nedeni ise;

Abone ol

İngiliz günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türk-Amerikan ilişkilerinin Irak ve Ermeni soykırımı tasarısı yüzünden 'daha da bozulabileceği' yorumunda bulundu.

Gazetenin haberinde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün 'zaten hassas olan ilişkilerin düzeltilmesi için' yaptığı temaslarda önemli bir ilerleme sağlanamadığı belirtildi.

Financial Times, Irak ve Ermeni soykırımı konularının 'Türkiye'de yaşanan Amerikan düşmanlığını' körükleyebileceği görüşüne yer verdi.

ABD'de de Türkiye'nin Kuzey Irak'a olası askeri müdahalesine ilişkin kaygılar bulunduğunun ifade edildiği haberde, siyasi analistlerin 'İran'ın tecrit edilmesi çabalarında Türkiye'nin desteğinden yoksun kalınabileceğine dair kaygılarına' işaret edildi.

Haberde, Bakan Gül'ün Washington ziyaretinde üç sonucun hedeflendiğine dikkat çekildi. Bu hedefler şöyle sıralandı:

* Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK ile mücadele konusunda ABD'nin taahhütte bulunmasını sağlamak
* Kerkük'te yapılacak referandumu erteletmek
* Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili tasarıya karşı lobi yapmak

Financial Times'ın haberinde, Dışişleri Bakanı Gül'ün soykırım iddialarıyla ilgili karar tasarısının Türk-Amerikan ilişkileri için gerçek bir tehdit oluşturduğuna dair sözlerine dikkat çekildi.

Bakan Gül dün Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, Ermeni tasarısının geçmesinin Türkiye'de 'şok'a yol açacağını belirtmişti.

"Beyaz Saray da tasarıdan hoşnut değil"

Gül'ün ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile görüşemediği kaydedilen haberde, ''aslında Beyaz Saray'ın da tasarıdan hoşnut olmadığı, ancak Başkan George Bush'un tasarıyı engellemek için ne kadar ileri gidebileceğinin belli olmadığı'' görüşü dile getirildi.

Haberde, Kerkük konusunda ise ABD yetkililerinin referandumun geleceğiyle ilgili kararı Irak hükümetinin vereceğine dair açıklamalarına yer verildi. //