BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,31
HABER /  EKONOMİ

ABD Halkbank'a 49 milyar dolar ceza mı kesti? Oyuna bakın!

ABD'nin Halkbank'a yüklü miktarda para cezası kestiği iddiası twitterı salladı. İddianın kaynağı İYİ Parti YİK üyesiydi ve zamanlaması da manidardı. Bakan Mehmet Şimşek işin aslını açıkladı. Oyuna bakın!

Abone ol

Merkez Bankası'nın doları düşürmeye yönelik hamlesi sonrasında dün akşam piyasaya Halkbankası ile ilgili spekülasyon dolu bir iddia salındı. İddiaya göre ABD’de eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla suçlu bulunduğu davayla ilgili Halkbankası'na yüklü bir para cezası kesmişti.

Bu spekülasyon dolu iddiayı ortaya atan da İYİ Parti YİK üyesi Kerim Yılmaz oldu. Kerim Yılmaz, ABD'nin Halkbankası'na 49 milyar dolar ceza kestiğini yalanını ortalığa salan şu twiti attı;

BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA
İYİ Parti üyesinin bu spekülatif hareketi üzerine Halkbank ve Bakan Mehmet Şimşek'ten ayrı ayrı açıklama geldi. Bakan Mehmet Şimşek NTV canlı yayınında Halkbankası'na kesilmiş bir para cezası bulunmadığını belirtti ve "Halkbank'a 49 milyar dolar ceza verileceği uydurma bir haberdi" dedi.

OYUNA BAKIN! DOLAR DÜŞMESİN DİYE HALKBANK YALANI

Mehmet Şimşek bu iddianın perde arkasındaki oyunu da gözler önüne serdi. Merkez Bankası'nın dolara karşı yaptığı hamle sonrasında iddianın ortaya atıldığına dikkat çeken Şimşek, bununla doların düşüşünün önlenmeye çalışıldığını söyledi. Şimşek, "Merkez Bankası geç de olsa güçlü bir adım attı ve etkili oldu. Bazen hemen akabinde piyasaların normalleşmesi bekleniyor ama öyle olmuyor. Etkiyi sınırlayan dün birkaç etken oldu. Bunlardan biri Halkbank'a ilişkin asılsız iddialar. Halkbank bunu yalanladı. Halkbank'a ilişkin bir karar yok. Bunlar uydurma' dedi.

HALKBANKASI'NIN AÇIKLAMASI
Halk Bankası'ndan Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada iddialar kesin bir dille yalanlandı ve şu bilgiler verildi:

-"Bazı sosyal medya hesapları üzerinden gerçeğe aykırı bir şekilde ABD'li yetkili kurumlar tarafından Bankamıza önemli miktarda para cezası verildiği yönünde kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı, Bankamızın güven ve itibarını sarsıcı nitelikte haber ve yorumların yapıldığı anlaşılmaktadır.  

ABD'DEN BÖYLE BİR KARAR YOK
16 Mayıs 2018 tarihinde ABD'de karara bağlanan davada Bankamız taraf olmadığı gibi Mahkeme tarafından Bankamız hakkında alınmış herhangi idari veya mali bir karar bulunmamaktadır. ABD'nin uluslararası yaptırım kararlarını takip eden yetkili kurumlar tarafından da Bankamıza iletilen herhangi bir ceza bildirimi söz konusu değildir."

32 AY HAPİS CEZASI 
ABD’de İran ambargosunun delinmesine ilişkin davada suçlu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Atilla ambargonun delinmesi ve 1 milyar dolarlık petrol gelirinin aklanarak ABD finans sistemine sokulmasına yardım etmekten suçlu bulunmuştu.

16 Mayıs günü ABD’nin New York şehrinde görülen davada Hakim Richard Berman, Atilla’yı sistemin çarklarının bir dişlisi ve zaman zaman da gönülsüz bir işbirlikçisi olarak tanımlamıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan karar sonrası yapılan açıklamada Atilla’nın "kurgudan ibaret bir süreç sonunda suçsuz olduğu halde mahkum edildiği"  belirtilmişti.