BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.394,86
HABER /  GÜNCEL

ABD Genelkurmay Başkanı'ndan Pakistan'a suçlama

ABD'nin en üst düzey askeri yetkilisi Amiral Mike Mullen, Pakistan istihbarat örgütü ISI'nin Afganistan'daki askerleri hedef alan militanlarla bağlantısı olduğunu söyledi.

Abone ol

ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen

ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, Pakistan istihbarat örgütü ISI'yi, Afganistan'daki askerleri hedef alan militanlarla bağlantısı olmakla suçladı.

Mullen, ISI'nin Afganistan'da Celaleddin Hakkani öncülüğündeki militan grupla "uzun süreden beri devam edem eden bir ilişkisi olduğunu" kaydetti.

Üst düzey Pakistanlı yetkililerle görüşmek üzere dün İslamabad'a giden Amiral Mullen'ın bu sözleri Pakistan'ın "Şafak" adlı gazetesinde yayınlandı.

ABD Genelkurmay Başkanı gazeteye verdiği demeçte şunları söyledi:

"ISI'nin uzun süredir, Hakkani grubuyla işkisi olduğu biliniyor. Hakkani, Amerikalıları ve müttefiklerini öldüren savaşçıları destekliyor, mali kaynak veriyor ve eğitiyor. Bunu önlemek için elimden geleni yapmak benim için kutsal bir görev."

Pakistanlı yetkililer ise Hakkani grubu ile bağlantıları olduğunu sürekli olarak reddediyor.

Üst düzey bir Pakistan istihbarat yetkilisi Reuter ajansına yaptığı açıklamada, Mullen'ın suçlamasının asılsız olduğunu söyledi.

Ancak gözlemciler Hakkani grubunun 2001 yılından bu yana Pakistan'da üslendiğini ve Pakistan istihbaratının grup üzerinde hatırı sayılır bir nüfuza sahip olduğunu belirtiyor.

Hakkani grubu, sınırın ötesindeki Afganistan'da gerçekleşen en ölümcül saldırıların bazılarından sorumlu tutuluyor.

Gergin dönem

Konuyu Pakistanlı yetkililerle temaslarında gündeme getirmesi beklenen Amiral Mullen'ın sözleri,Pakistan ile ABD'nin aralarındaki gerginliği gidermeye çalıştıkları bir döneme rastladı.

CIA tarafından görevlendirilen Raymond Davis adındaki Amerikalının Lahore'da iki kişiyi öldürmesi, Pakistan'da Amerikan aleyhtarı gösterilere yol açmıştı.

Bu olay üzerine tutuklanan Davis ölenlerin yakınlarına kan parası ödeyince serbest bırakılmıştı.