BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,08
ALTIN 2.467,10
HABER /  GÜNCEL

ABD elçilikleri teyakkuzda

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da İslamiyet karşıtı ABD yapımı filme yönelik tepkiler yayılarak sürüyor. Müslüman ülkelerinde göstericilerin hedefi olan Amerikan diplomatik temsilciliklerinde geniş önlemler alınıyor.

Abone ol

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da İslamiyet karşıtı ABD yapımı filme yönelik tepkiler yayılarak sürüyor.

Yemen'in başkenti Sana'da göstericiler kısa bir süre için ABD büyükelçilik binasını basıp Amerikan bayrağını ateşe verdi; ancak eylem güvenlik güçlerince geri püskürtüldü.

Yemen polisi havaya ateş açmasına rağmen önce göstericilerin büyükelçilik binasına girmesini ve taşıtları ateşe vermesini engelleyemedi.

Takviye güvenlik güçleriyse göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak protestocuları geri püskürttü.

Olaylarda her iki taraftan da yaralananlar oldu; ancak Reuters haber ajansına göre, ABD Büyükelçiliği "kendilerinde yaralanan olmadığını" açıkladı.

Gösterilerin diğer Müslüman ülkelerine yayılma tehlikesi nedeniyle ABD diplomatik temsilciliklerinde geniş önlemler alındı.

'Bir milyonun yürüyüşü'

Mısır'daki protesto gösterilerinde 224 kişinin yaralandığı açıklandı. Kahire'deki ABD büyükelçiliği dışında üç gündür gösteriler yapılıyor. Bazı göstericiler büyükelçinin sınır dışı edilmesini istedi. Polisin taşlı saldırıya girişen kalabalıklara göz yaşartıcı bomba attığı görüldü.

İslamcı gruplar yarın Kahire'de "bir milyon kişinin yürüyüşü" için çağrıda bulundu.

Libya'da Salı günü düzenlenen gösteriler sırasında Amerikan büyükelçisinin öldürüldüğü Bingazi kentinde, bazı tutuklamalara gidildiği açıklandı.

ABD yetkilileri, Libya'daki saldırının önceden planlanmış olup olmadığının araştırıldığını bildirdiler. Bingazi'deki şiddet olaylarının arkasında cihat yanlısı bir grubun olabileceği kuşkuları dile getiriliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clintonü protestolara yol açan filmi, "iğrenç ve menfur" sözcükleriyle niteleyerek filmin içeriğini ve verdiği mesajı kesinlikle reddettiklerini vurguladı, ancak bunun şiddet olaylarına girişmek için gerekçe gösterilemeyeceğini belirtti.

BBC güvenlik muhabiri Frank Gardner, daha önce defalarca saldırıya uğrayan ABD'nin Sana Büyükelçiliği'nin böyle olaylara hazırlıklı olduğunun altını çiziyor.

Libya'da Salı günü düzenlenen benzer bir gösteride ABD'nin Bingazi konsolosluğu ateşe verilmiş, ABD Büyükelçisinin aralarında olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.