BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ABD Dışişleri'nde 'Wikileaks' istifası

İnternet sitesi Wikileaks'e 720 bin belge sızdırmakla suçlanan ABD'li askere hapiste yapılan muameleyi 'aptalca' olarak niteleyen sözcü Philip Crowley istifa etti.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, ordu ve dışişleri bakanlığa ait yüzbinlerce belgeyi, internet sitesi Wikileaks'e sızdırmakla suçlanan Amerikalı askere hapiste yapılan muameleyi eleştiren sözleri nedeniyle istifa etti.

Crowley, Virginia'daki bir askeri üste, intihar edeceği korkusuyla, hemen hemen hiç bir eşyanın olmadığı, penceresiz tek kişilik bir hücrede, sürekli zincirli olarak, yastıksız ve çarşafsız tutulan Bradley Manning'e yönelik muameleyi aptalca olarak nitelemişti.

Sözcü bu sözleri geçen hafta Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) katıldığı "yeni medya ve dış politika" konulu bir konferansta söyledi.

Crowley "hapishanede askere neden işkence yapıldığını" soran bir öğrenciye, "Ben hava kuvvetlerinde 26 yıl çalıştım. Manning'e saçma, ters tepecek ve aptalca şeyler yapıyorlar. Ama yine de Manning doğru yerde" dedi.

Crowley, yazılmasında bir sakınca olmadığını söylediği bu sözlerinin kişisel görüşleri olduğunu belirtti. Sözcü'nün açıklaması toplantıyı izleyen BBC muhabiri Philippa Thomas'ın blogunda yer aldı.

Crowley, "Sözlerimin yaptığı etkiyi gözönüne alarak tüm sorumluluğu üstleniyor ve istifa ediyorum" dedi.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Crowley'nin istifasını "üzülerek" kabul ettiğini söyledi.

'720 bin belge sızdırdı'

720 bin adet belge sızdırdığı iddiasıyla hakkında 34 ayrı suçtan dava açılan Bradley Manning,Temmuz 2010'da tutuklanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü Amnesty International, bu yılın başlarında Manning'in tutukluluk koşullarıyla ilgili olarak kaygı belirtmişti.

Örgüt, Manning'in her gece çırılçıplak soyulduğunu bildirmişti.