BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.437,37
HABER /  POLİTİKA

ABD büyükelçisine bakın

82 yıllık bir görüntü.. Atatürk ve ABD büyükelçisini izleyin.

Abone ol

Görüntüler 82 yıl öncesine ait.. Atatürk Orman Çiftliği'nde ABD Büyükelçisi Joseph C. Grew ile görüşüyor..

Türk-Amerikan ilişkilerine tarihi bir bakış getirmesi açısından önemli. Son yıllarda dibe vuran ilişkilere ışık tutması açısından önemli bir ayrıntı..

Atatürk'ün konuşması sırasında Büyükelçi Grew'in hal ve hareketleri dikkat çekiyor... Konuşma uzadıkça ve ayakta durmanın zorluğu ile nasıl tavır alacağını hesaplamaya çalışıyor.

Ama konuşma uzun sürdükçe büyükelçinin suratı da asılmıyor değil.. Belki o yıllar için normal gözükse de şimdi izleyince bir başka gözüküyor.

Elleri arkasında bağlı Atatürk'ü dinleyen Büyükelçi, Atatürk'ün ellerini gögüs hizasına kaldırmasını fark edince, hemen benzer hareketi yapmakta gecikmiyor.

Bir süre sonra ellerini beline dayıyor. Sonra yine iki elini belinin arkasında kavuşturarak dinliyor.


İşte o konuşma metni :

Muhterem Amerikalılar,

Türk milletiyle Amerikan milletleri ve karşılıklı olduğuna emin bulunduğum muhabbet ve samimiyetin tabii menşei hakkında birkaç söz söylemek isterim.
Türk milleti zaten demokrattır. Eğer bu hakikat şimdiye kadar medeni beşeriyet tarafından tamamıyla anlaşılmamış bulunuyorsa, bunun sebeplerini muhterem sefirimiz Osmanlı İmparatorluğu'nun son devirlerini işaret ederek çok güzel ifade ettiler. Diğer taraftan Amerikan Milletinin kendini hissettiği dakikada istinad ettiği demokrasidir

Amerikalılar bu mevhibe ile mümtaz bir millet olarak beşeriyet dünyasında arzı mevcudiyet eyledi. Büyük bir millet birliği kurdu. İşte bu noktadandır ki Türk milleti Amerika milleti hakkında derin ve kuvvetli bir muhabbet hisseder. Ümit ederim ki bu müşahede iki millet arasındaki mevcut olan muhabbeti kökleştirecektir. Yalnız bu kadarla kalmayacak, belki tüm beşeriyeti birbirini sevmeye ve bu müşterek sevgiye mani olan mazi hurafelerini silmeye, dünyayı sulh ve huzur altına sokmaya medar olacaktır.

Muhterem Amerikalılar,

Temsil etmekle mubayi olduğum Türk milletinin, Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin insani gayesi işte bundan ibarettir. Bu yüksek gayede zaten çok yükselmiş bulunan Amerika milletinin, Türk milleti ile beraber olduğundan şüphem yoktur."