BIST 9.080
DOLAR 32,41
EURO 35,05
ALTIN 2.328,51
HABER /  DÜNYA

Taliban 3 bölgeyi ele geçirdi

Afganistan’da Taliban militanları, 3 bölgenin denetimini ele geçirdi.

Abone ol

Afganistan’da Taliban militanlarının batıdaki Herat vilayetinde 3 bölgenin denetimini ele geçirdiği bildirildi.

Afganistan’daki yerel yetkililer, Taliban militanlarının geçen hafta İran sınırındaki Herat vilayetinin Gülistan, Bakva ve Hak-ı Sefid bölgelerini hafif silahlı Afgan polisini çıkararak ele geçirdiğini, üç bölgeyi yeniden almak isteyen Afgan ve koalisyon askerlerine direndiklerini söyledi.

Ferah vilayeti meclis üyesi Kadir Dakik, Taliban militanlarının Hak-ı Sefid’de Afgan güçlerinden direniş dahi görmediğini belirtti.

Batılı güvenlik uzmanları, Taliban güçlerinin birkaç gündür Hak-ı Sefid civarında toplandığını belirterek, militanların İran sınırında bir Taliban lideri kanalıyla silahlandırıldığını söyledi.

Ferah polis müdürü Addurrahman Sarcang da, Afgan Talibanlarının yanında bazı Pakistanlı ve İranlılarının da savaştığını ifade etti.

Batılı ve Afganistanlı yetkililer, direniş gücünü yabancı militanlarla takviye etmesine rağmen Taliban’ın geniş kapsamlı operasyonlar düzenleyebilecek yapıda olmadığını ileri sürüyor.

Bu arada bir Afgan güvenlik yetkilisi, Herat’ta görev yapma isteği düşük Afgan polisinden 38’inin geçen hafta Taliban saflarına geçtiğini söylerken, Herat sakinleri NATO’ya bağlı olarak görev yapan İtalyan askerlerinin Taliban’ın ele geçirdiği bölgelerin yeniden alınması için Afgan güçlerine yardım etmediğini belirtiyor.

Afganistan’da 2 yıldır saldırılarını yoğunlaştıran Taliban militanları, Batı yanlısı Afgan hükümetini düşürmek ve 50 bin yabancı askeri Afganistan’dan çıkarmak için çalışıyor.