BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.440,44
HABER /  GÜNCEL

ABD borç krizi: Önerge Senato’dan geçti

ABD’deki borç krizini çözmek üzere devlet hizmetlerini yeniden devreye sokmak ve ülkenin borçlanma limitini yükseltmek için hazırlanan önerge Senato’dan geçti. Önerge şimdi Temsilciler Meclisi’nin onayına sunulacak.

Abone ol

ABD’deki borç krizini çözmek üzere devlet hizmetlerini yeniden devreye sokmak ve ülkenin borçlanma limitini yükseltmek için hazırlanan önerge Senato’dan geçti.

Cumhuriyetçi ve Demokratik Parti’nin Senato’daki liderleri erken saatlerde bir önerge taslağı üzerinde uzlaşmışlardı.

Oylamaya sunulan önerge 18 hayır oyuna karşılık 81 evet oyuyla kabul edildi.

Önergenin şimdi Temsilciler Meclisi'nce de kabul edilmesi gerekiyor. Meclis'teki bazı Cumhuriyetçilerin de Demokratlarla beraber kabul oyu kullanması bekleniyor.

Önerge bundan sonra imzalanmak üzere Başkan Barack Obama'ya gönderilecek.

Obama'dan ABD halkının güvenini yeniden kazanma uyarısı

Önergenin kabulünden hemen sonra bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, “Amerikan halkının yeniden güvenini kazanmak da dahil olmak üzere önlerinde daha çok iş olduğunu ” belirtti.

Önerge, federal borçlanma seviyesini 7 Şubat'a kadar uzatırken, devlet hizmetleri için 15 Ocak'a kadar sermaye sağlıyor.

16,7 trilyon dolarlık borçlanma seviyesinin yarına kadar uzatılması gerekiyordu.

Senato'daki Demokratların lideri Harry Reid erken saatlerde yaptığı konuşmada önergeyi "tarihi" olarak nitelerken, daha uzun süreli bir bütçe anlaşması için bunun Kongre'ye süre tanıdığını söylemişti.

Önergeyle sunulan plan çerçevesinde Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin katılımıyla oluşturulacak bir komite uzun süreli bir bütçe anlaşması hazırlamakla görevlendirilecek.

Reid "Ülkemiz felaketin eşiğine gelmişti. Bu kanunla Washington'ın işleri durduran belirsizlik de sonlanmış oldu" demişti.

Reid'le görüşmeleri gerçekleştiren Cumhuriyetçilerin Senato'daki lideri Mitch McConnell, kanunun kabul edilmesi durumunda askıya alınan devlet hizmetlerinin yeniden başlayacağından ve temerrüte düşülmesinin engelleneceğinden "emin" olduğunu söylemişti.

Siyasetçiler, bankacılar ve ekonomi uzmanları ABD'nin borçlanma seviyesinin yükseltilmemesinin küresel etkileri olacağı yönünde uyarılarda bulunuyordu.