BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

AB zirvesi olaylı başladı

Avrupa Anayasası'nı değiştirecek AB Zirvesi Lizbon'da protestolarla başladı.

Abone ol

27 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı toplantıda, hukukçu olmayanların anlamakta güçlük çekeceği 256 sayfalık siyasi anlaşmanın, Polonya ve İtalya'nın öne sürdüğü engellerin bu akşam ya da yarın aşılarak kabul edilmesi bekleniyor.

Polonya Başbakanı Jaroslaw Kaczynski, ülkesinin Haziran'daki zirvede çok mücadele ettiği Ioninna adı verilen uzlaşma üzerinde beklediklerini alamazsa anlaşmayı engelleyeceğini bu akşam yeniden dile getirdi.

Polonya ve İtalya, anlaşma metnindeki bazı yeni oylama düzenlemelerine karşı çıkarken, Portekizli diplomatlar, anlaşmaya çok yakın olduklarını, bu engellerin aşılacağına inandıklarını belirtiyorlar.

PORTEKİZ SENDİKALARINDAN PROTESTO EYLEMİ

Portekiz'in en büyük sendikası, AB zirvesinde ele alınması beklenen "güvenceli esneklik" reformuna karşı protesto eylemi düzenledi.

Lizbon'da 2 gün sürecek AB hükümet ve devlet başkanları zirvesinin yapılacağı binanın dışında toplanan yaklaşık 200 bin kişi, çeşitli pankartlarla "güvenceli esneklik" ile Portekiz başbakanı Jose Socrates'in ekonomik politikalarını protesto etti.

Gösteride konuşma yapan sendikacılardan Jose Carvalho da Silva, güvenceli esnekliğin özellikle bu hükümet için bir liberalleşme sloganı olduğunu ve uzun yıllar boyunca iş güvencesinin olmaması anlamına geldiğini söyledi.

BARIŞCAN AŞIK