BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AB Yunanistan'ın borç vadesini esnetiyor

Avrupa Komisyonu, ekonomik krizi aşmak için Yunanistan'a verilen borcun geri ödeme vadesinin uzatılabileceğini açıkladı.

Abone ol

Halk kemer sıkma programına tepkili

Avrupa Komisyonu, ekonomik krizi aşmak için Yunanistan'a verilen borcun geri ödeme vadesinin uzatılabileceğini açıkladı.

Yunanistan'ın AB ve IMF'nin sağladığı borçların 2014 ve 2015'te geri ödemekte zorlanacağı endişeleri var.

AB'nin mali konulardaki yetkilisi Olli Rehn, gelecek yılın ilk aylarında somut önerilerini Yunanistan'a iletecek durumda olacaklarını söyledi.

Rehn, AB bakanlarının desteğini almak konusunda da bir sorun görmüyor.

Avrupa Birliği, İrlanda'yla ilgili tartışmalar sırasında tahvil piyasalarında oluşan basıncın İspanya, İtalya ve Portekiz'i de içine alacak bir krize dönüşmesinden endişe ediyor.

Kurtarma fonunu büyütmek ya da Avrupa tahvilleri gibi daha kapsamlı adımlar atmaktan kaçınan AB, kemer sıkma önlemleri ve ülkelere sağlanan kredilerin geri ödeme vadelerinde esnekliğe yönelmişti.

Piyasalardaki panik öylesine şiddetli hale geldi ki mali açıdan sorunlar yaşayan ülkelerin makul faiz oranlarında borçlanmaları imkansız hale geldi.

Uluslararası Para Fonu IMF Direktörü Dominic Strauss-Khan da, ek koşul dayatmadan vade uzatılmasına sıcak baktıklarını söylemişti.

Yunanistan'da hükümetin kemer sıkma önlemleri sendikalar tarafından sert tepkiyle karşılanıyor. Ardarda düzenlenen grevler ve gösterilerin son halkasını Komünistlerin Atina'nın merkezinde perşembe akşamı düzenledikleri miting oluşturdu.

Yunanistan'da çalışanlar, ülkede bu yıl ilan edilen yedinci genel greve 15 Aralık'ta katılacaklar.

Ülkenin istatistik enstitüsü perşembe günü yaptığı açıklamada işsizlik oranının yüzde 12.2'den bir önceki aya göre yarım puan artarak yüzde 12.6'ya yükseldiğini açıkladı.