BIST 10.538
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,01
HABER /  GÜNCEL

AB Yunanistan'ı ek kesintileri kabule çağırdı

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan'da hükümeti oluşturan partilerin liderlerine, kurtarma paketi için şart koşulan kesintileri kabul etmeye çağırdı.

Abone ol

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan'da koalisyon hükümetini oluşturan parti liderlerine, AB-IMF şartlarını kabul etmeleri çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu Yunanistan'ı iflastan kurtaracak krediyi vermeyi, ek bir takım kesinti önlemlerinin uygulanmasına bağlamıştı.

Koalisyonu oluşturan üç partinin liderleri, Pazar günü başladıkları müzakerelerde sonuca ulaşamayınca bugün öğle saatlerinde tekrar bir araya geldi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes, bir Hollanda gazetesine yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın euro sisteminden ayrılması durumunda, euro bölgesinin dağılabileceği uyarısında bulundu.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise Yunanistan'ın euro bölgesinden ayrılmasının Yunanistan'ın borç krizin başladığı 2010 yılına oranla bugün daha risksiz olacağını söyledi.

Yunanistan'da kamu sektörünün en büyük iki sendikasının başlattığı bir günlük grevi ise sürüyor. Grev nedeniyle ülkede toplu taşımanın işlemez hale geldiği bildiriliyor.

Teknokrat başbakan Papademos, müzakerelerde sınırlı ilerleme kaydedildiğini söyledi

Kamu sektörü işçileri, AB ve IMF'nin varolan kesinti paketlerine ek olarak talep ettiği kemer sıkma önlemlerini protesto ediyor.

AB ve IMF ise Yunanistan'ın şartları kabul etmemesi durumunda 130 milyar euroluk krediyi sağlamayacaklarını söylüyor.

Ülkede bugün düzenlenen protestolar sırasında yer yer polisle çatışmalar yaşandı. Bir grup gösterici ise Alman bayrağını yaktı.

Atina, iflası önleyebilmek için, finansmanını büyük ölçüde Almanya'nın sağlayacağı 130 milyar euro civarında kurtarma fonuna ve özel sektör alacaklılarının yardımına muhtaç.

Ağır kesinti paketi

Atina, bono piyasalarına 20 Mart itibariyle ödemesi gereken 14,4 milyar euroluk borcu ödeyemeyecek durumda.

AB ve IMF'nin kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'dan istediği şartlar arasında şunlar bulunuyor:

  • Kamu harcamalarında Gayrı Safi Milli Hâsılanın yüzde 1,5'ine denk düşen bir oranda ek kesinti yapılması
  • Yunanistan bankalarına, kamulaştırma yapmaksızın sermaye desteği sağlanması
  • Asgari ücreti ve tatil ikramiyelerini düşürerek emek giderlerinin düşürülmesi
  • Kamu sektöründe işten çıkarmalara devam edilmesi
  • Emeklilik programlarında kesintiler yapılması

Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos ile koalisyonu oluşturan üç partinin liderleri arasındaki görüşmelerde, bu maddelerden bazıları üzerinde uzlaşma sağlanırken, tümü konusunda bir mutabakata varılamamıştı.