BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ahmedinejad meclise ifadeye celbedildi

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, meclisin aldığı karar üzerine bir ay içerisinde milletvekillerinin sorularını yanıtlamak zorunda kalacak.

Abone ol

İran'da milletvekilleri, 1979'daki İslam devriminden bu yana ilk kez bir cumhurbaşkanını meclise ifade vermeye çağırdı.

Milletvekilleri Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a ülke ekonomisinin durumu ile birlikte iç ve dış siyasi kararlarıyla ilgili sorular soracak.

İran'da milletvekilleri daha önce de cumhurbaşkanını ifadeye çağıracağı tehdidinde bulunmuş ancak sonrasında bu yönde bir karar almamıştı.

Celbin Ahmedinejad'a bu hafta içinde ulaştırılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı İran yasaları uyarınca, bir ay içinde meclise ifade vermek zorunda.

Bu da Ahmedinejad'ın, ifadesini 2 Mart'ta yapılacak genel seçimler sonrasında verebilmesine imkân tanıyor.

Mecliste milletvekillerinin sorularına maruz kalması, Ahmedinejad ve destekçilerinin pozisyonunu zayıflatabilecek bir adım olarak görülüyor.

Fars haber ajansı bugün, milletvekillerinin Ahmedinejad'a sorabilecekleri soruların bir listesini yayımladı.

Büyük kısmı ekonomi ile ilgili sorular arasında, bazı yasaların çıkarılmamış olması, işsizlikle mücadeledeki sorunlar ve primlerin ödenmesindeki zorluklarla ilgili sorular da var.

Ancak milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney arasındaki gerilimi ortaya çıkaracak bazı sorular da yöneltecek.

"Devrim liderinin (Ayetullah Hamaney) saygıdeğer İstihbarat Bakanı Haydar Moslehi'nin görevine iade edilmesi kararına 11 gün boyunca nasıl bir gerekçe ile direndiniz?" sorusu da Fars haber ajansının yayımladığı listede yer alıyor.

Ahmedinejad, geçen yıl Nisan ayında, Bakan Moslehi'nin cumhurbaşkanına yakın bir üst düzey görevliyi işten atması üzerine görevden almıştı.

Ancak Ayetullah Hamaney Moslehi'nin tekrar görevine iade edilmesi kararını vermişti.

Bu açıklamanın Ahmedinejad'ı çok rahatsız ettiği, cumhurbaşkanının bu nedenle 11 gün boyunca hükümet toplantılarına katılmadığı bildirilmişti.

Cumhurbaşkanına sorulacak bir başka soru ise, Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki'nin Senegal'e düzenlediği bir ziyaret sırasında görevden alınması ile ilgili.