BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,82
ALTIN 2.429,64
HABER /  EKONOMİ

Yabancılar için yeni düzenleme

Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'da süreye ilişkin bazı düzenlemeler yapıldı

Abone ol

 DTO Antalya Şube Başkanı Erol:

''Uygulamayla Yunanistan gibi komşu ülkelerden nisan, mayıs aylarında gelecek yatların sahipleri 90 gün sonundan henüz konaklayacağı marinayı seçmeden ve marina ile sözleşme yapmadan sahillerden ayrılmak zorunda kalacak. 'Marinalarda kışlayan yat başına harcama miktarının 25 bin avro olduğu düşünülürse, 25-75 milyon avro civarında bir gelir kaybı söz konusu olacak''

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, Türkiye'ye gelen yatların ''Yabancı ülke vatandaşlarına 180 gün içinde 90 gün vize uygulaması'' nedeniyle marina seçemeden ve sözleşme yapamadan sahillerden ayrılmak zorunda kalacağını savunarak, ''Marinalarda kışlayan yat başına harcama miktarının 25 bin avro olduğu düşünülürse, 25-75 milyon avro civarında bir gelir kaybı söz konusu olacak'' dedi.

DTO Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, düzenlediği basın toplantısında, 5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'da süreye ilişkin bazı düzenlemeler yapıldığını anımsattı.

Bu düzenlemelerin Türkiye'de kaçak çalışan işçilerin önlenmesini amaçladığını vurgulayan Erol, uygulamanın Türkiye sahillerinde yatlarıyla konaklayan ve ikinci konut edinen yabancı uyrukluları da olumsuz etkileyeceğini savundu.

Uygulamayla Yunanistan gibi komşu ülkelerden nisan, mayıs aylarında gelecek yat sahiplerinin 90 gün sonunda henüz konaklayacağı marinayı seçmeden ve marina ile sözleşme yapmadan sahillerden ayrılmak zorunda kalacağını savunan Erol, ''Türkiye kıyılarında faaliyet gösteren marinalarda yaklaşık 9 bin yabancı bayraklı yat bulunuyor. Bu yatların yüzde 92'si Avrupa ülkelerinin bayrağını taşıyor. Yabancı bayraklı yatlar marinalarımızda 5 yıl konaklayabiliyor. Bu 5 yıllık süreye rağmen yat sahibine 90 gün kalabilme süresi verilmesi ve daha uzun süreli kalabilmeleri için İkamet Tezkeresi alma şartı, bu yatların önemli bir bölümü tarafından karşılanamayacaktır'' dedi.

''Kaybımız olacak''

Erol, uygulama nedeniyle bin-3 bin arasında yatın Türkiye kıyılarından ayrılabileceğini vurguladı. Erol, ''Marinalarda kışlayan yat başına harcama miktarının 25 bin avro olduğu düşünülürse, 25-75 milyon avro civarında bir gelir kaybı söz konusu olacak'' diye konuştu.

Sorunun çözümü için 180 gün içinde 90 gün vize uygulaması yerine, 365 gün içinde 180 gün uygulamasının istisna olarak yat sahipleri ve mürettebatına sağlanabileceğini bildirdi.

DTO Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı Hasan Kaçmaz ise uygulamanın ana amacının kaçak işçileri Türkiye'den uzaklaştırmak olduğuna dikkati çekti. Uygulamanın kaçak işçilerin yanında üst düzey gelire sahip 45 bin kişiyi de etkileneceğini anlatan Kaçmaz, ''Bu kişileri Türkiye'de tutmak için önceki yıllarda kanun çıkmıştı. Şimdi yata '5 yıl', yat sahibine '90 gün kal' diyoruz. Kanun kendi içinde çelişti'' diye konuştu.

Toplantıya Antalya ve ilçelerindeki marina müdürleri ile sektör temsilcileri katıldı.

Düzenlemenin içeriği

5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle 1 Şubat 2012'den itibaren Türkiye'yi ziyaret edecek yabancı uyruklular, 180 gün içinde en fazla 90 gün süre ile Türkiye'de kalabilecek, 90 gün sonunda Türkiye dışına çıkarak, 90 gün ara verdikten sonra tekrar gelme hakkını elde edebilecek.

Önceki uygulamada, Türkiye'ye gelen yabancılara 90 günlük vize veriliyor, yurt dışına bir gün giriş çıkış yapmak suretiyle bu süre uzatılabiliyordu.