BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yeni Maldivler cumhurbaşkanı ılımlı geçiş sözü verdi

Maldivler'de protestolar sonucu istifa eden cumhurbaşkanının yerine gelen Muhammed Hasan, geçiş sürecinde hukukun üstünlüğünü savunacağını açıkladı.

Abone ol

Maldivler'de cumhurbaşkanının istifaya zorlanması üzerine ülke yönetimine gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Vahid Hasan, geçiş sürecinde hukukun üstünlüğünü savunacağını söyledi.

Bir ulusal birlik hükümeti kurmak istediğini belirten Hasan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin planlandığı gibi 2013 yılında yapılacağını da belirtti.

Adalar zincirinden oluşan ülkenin önceki cumhurbaşkanı Muhammed Naşid, haftalar süren protesto eylemleri ve bazı polis memurlarının ayaklanmasının ardından bugün istifa etmişti.

Naşid, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında istifasının ülkenin çıkarına olacağını ve ülkeyi "demir yumrukla yönetmek istemediğini" söyledi.

Bu açıklamadan kısa bir süre önce bir grup polis memuru başkent Male'de devlet televizyonunu ele geçirmişti.

Kıvılcımı yargıcın tutuklanması çaktı

Protestolar geçtiğimiz ay üst düzey bir yargıcın tutuklanmasından sonra başlamıştı.

Hükümet bu yargıcın bazı muhalifleri serbest bırakma kararının siyasi olduğunu öne sürüyor.

Pazartesi günü 50 kadar polis memuru emirlere uymayı reddederek protestocuların safına geçmişti.

Askerler, eski Cumhurbaşkanı Mamun Abdül Gayyum'un taraftarlarının gösterilerine gözyaşartıcı gazla müdahale etti.

Çatışmalar, 30 yıl iktidarda kalan ve otokratik bir lider olarak görülen Mamun Abdül Gayyum'la 2008 yılınd yapılan ilk demokratik seçimle göreve gelen Muhammed Naşid arasındaki iktidar mücadelesinin bir sonucu.

BBC bölge muhabiri Charles Havilland, eski bir insan hakları eylemcisi olan Muhammed Naşid'i iktidara getiren seçimlerden beri ülkede anayasal bir kriz yaşandığını, bunun büyük oranda Naşid'e karşı olan partilerin Meclis'te çoğunlukta olmasından kaynaklandığını belirtiyor.