BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.429,88
HABER /  EKONOMİ

AB liderleri havanda su dövdü

Avrupa Birliği'nin 7 yıllık bütçesini oluşturmak için Brüksel'de düzenlenen liderler zirvesi sonuç alınamadan bitti.

Abone ol

Birliğe üye devletlerin hükümet başkanları, 2012 ila 2020 dönemini kapsayan 7 yıllık yeni AB bütçesini hazırlamak için bir araya geldi. Zirvenin başlamasından kısa bir süre sonra müzakerelerin tıkandığı ve görüşmelere daha sonra devam edileceği açıklandı. Deutsche Welle, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in zirveye girerken sonuç alma konusunda kuşkulu olduğunu söylediğini aktardı.

1 TRİLYON EURO

Avrupa Birliği Komisyonu, 1 trilyon euro üzerinde bütçe ve AB fonlarından özellikle sıkıntıdaki güney ve doğu Avrupa ülkelerinin faydalanması önerisinde bulunurken, borçlanma krizi nedeniyle ödemelerini azaltmak isteyen kuzey Avrupa ülkeleri tarım sübvansiyonlarının kısılmasına karşı çıktı.

Üye ülkeler yıllık bütçe hazırlarken Avrupa Birliği'nin (AB) bütçesi yedi yıl önceden karara bağlandığı, bu uygulamaya 1980'li yıllarda Komisyon Başkanı Jacques Delors'un teşvik programlarına planlama güvenliği kazandırmak için yaptığı öneri doğrultusunda geçildiği hatırlatıldı. 7 yılda bir AB ülkeleriyle Komisyon ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında Birlik bütçesinin üyeler arasında nasıl paylaştırılacağı ele alınıyor.

BÜTÇE AİDATLARLA KARŞILANIYOR

AB bütçesinin en büyük bölümü üyelerin yatırdığı aidatla karşılanıyor. Net aidat yatıran, yani ortak bütçeye sübvansiyon ve teşvik olarak aldığından daha fazla para ödeyen ülkeler doğal olarak bütçe paylarına üst sınır konmasını istiyor. Brüksel'e verdiklerinden daha fazlasını birlik bütçesinden çekerek net fazla elde eden ülkeler ise AB bütçesinden kendilerine düşen payın arttırılmasında diretiyor. Birlik bütçesi Komisyon ve parlamento tarafından çatılıyor. Üye ülkelerin temsil edildiği Birlik Konseyi de rakamları elekten geçiriyor ve her üye kendisine daha fazla para düşmesi için mücadele ediyor. Bütçe görüşmeleri şimdi bu aşamada. Bugün başlayacak olan Brüksel'deki olağanüstü bütçe zirvesinde pürüzlerin aşılması bekleniyor.

AB Komisyonu'nun taslağında, yıllık birlik bütçesinin 2014- 2020 yılları arasında her yıl için 143 -151 milyar Euro olması öngörülüyor. Bu rakam, 27 üyenin yurt içi gelir toplamının yüzde 1'lik bölümünü oluşturuyor.

Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso kriz dönemlerinde tasarrufa önem vermenin prensipte doğru olduğunu, bu nedenle bütçenin yıllık artış oranını düşük tuttuklarını söyledi. Barroso aynı zamanda, AB'nin sosyal bir proje de olduğunu göstermeleri gerektiğini hatırlattı. Krizden ders almaya çalıştıklarını ve hükümetlerin de bütçe disiplini, inandırıcılık ve ekonomi politikalarının daha iyi koordine edilmesine önem verdiklerini söyleyen Barroso, fakat Avrupa çapında dayanışma söz konusu olduğunda, bu kadar gayretli olunmadığını ve bunun da büyük Avrupa projesinin benimsenip desteklenmesine zarar verdiğini söyledi.

AB bütçesinin yüzde 80'i sübvansiyon ve teşvikler şeklinde üye ülkelere dönüyor. Kalan yüzde 20'si ise dış politika ile parlamento ve idari masraflar gibi ortak görevlere ayrılıyor. Birlik bütçesinin büyük bölümü tarım sübvansiyonları ve yapısal teşvik programlarıyla, inovasyon, araştırma ve istihdam projelerine harcanıyor. Komisyon araştırma ve geliştirme projeleriyle istihdamın teşvikine daha fazla kaynak ayırmak istiyordu.

Brüksel'de 2 gün süren zirveden sonuç alınamayınca görüşmelerin gelecek yıla bırakılması kararlaştırıldı. Avrupa Komisyonu Başkanı Herman Van Rompuy zirvenin karar çıkmamasına rağmen olumlu geçtiğini söyledi