BIST 10.724
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.495,39
HABER /  DÜNYA

AB ile nikaha da evliliğe de evet

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "AB ile sadece nikaha değil, sonu tam üyelik olan evliliğe de hazırız" dedi.<br/>Bugün Brüksel’de...

Abone ol

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "AB ile sadece nikaha değil, sonu tam üyelik olan evliliğe de hazırız" dedi.
Bugün Brüksel’de düzenlenen Türkiye ile AB arasındaki Hükümetlerarası Katılım Konferansı’nın ardından Bakan Bağış, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AB Dönem Başkanı Litvanya’nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ve Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ortak basın toplantısı düzenledi.
Yaklaşık 40 ay sonra yeni bir faslın açıldığına dikkat çeken Bakan Bağış, bu yüzden 22. faslın sembolik olarak çok önemli olduğunu ifade etti.
Bunun, Türkiye’nin son birkaç ay içinde gerçekleştirdiği birçok farklı olumlu gelişmeden biri olduğunu dile getiren Bağış, Türkiye’nin 30 Eylül’de çok cesaret verici ve önemli bir demokratikleşme paketi açıkladığını söyledi.
Demokratikleşme paketinin Avrupa Komisyonu’nun birçok üyesi tarafından da memnuniyetle karşılandığını ve geçtiğimiz ayki ilerleme raporuna olumlu yansıdığını hatırlatan Bağış, "İtiraf etmeliyim ki bu, son 10 yıl içindeki en tarafsız ve motive edici ilerleme raporu oldu" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE GÜZEL ŞEYLER OLUYOR"
"Şimdi burada 14. faslı açtık" diyen Bakan Bağış, "Başbakan Erdoğan bugün Helsinki, Stockholm, Varşova’yı ziyaretine başladı, ben de bu akşam kendisine eşlik edeceğim. Stefan (Füle) yarın Türkiye’yi ziyaret edecek. Türk vatandaşları için Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanmasına ve vize muafiyeti görüşmelerinin başlamasına çok yakınız. Ayrıca Sayın Başbakanımızın Aralık veya Ocak ayında Brüksel’i ziyaret etmesini planlamaya başladık bile. Dolayısıyla güzel şeyler oluyor" dedi.
"Biz de bu çabalardan ve takdir edilmekten dolayı mutluyuz" diyen Bakan Bağış, Türkiye’de 81 ilin bulunduğunu, bu yüzden AB fonlarıyla bölgesel kalkınmanın sağlanabilmesini amaçlayan "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslının büyük anlam ifade ettiğini kaydetti.

"BU FASLIN AÇILMASI SADECE BİR BAŞLANGIÇ"
22 fasılla birlikte Türkiye’deki tüm bölgelerin AB fonlarının avantajından faydalanacağını belirten Bağış, "Bu faslın açılması ayrıca Türkiye’nin AB ile ilişkileri ve Türkiye’nin, insanların yaşam standartlarını artıran ve hükümetimizin de ana hedefi olan, yeni reformlar konusundaki kararlılığını göstermesi açısından da hızlı bir başlangıç manasına geliyor" şeklinde konuştu.
Bu faslın açılmasından sonra yararlanılacak fonlarla Türkiye’nin farklı bölgelerindeki gelir dağılımı eşitsizliğinin azaltılacağını kaydeden Bakan Bağış, "Bu faslın açılması sadece bir başlangıç. Biz Türkçe’de ’bir çiçekle bahar gelmez’ deriz. Umarız bu faslın açılması Türkiye-AB ilişkilerine yönelik diğer birçok girişimin başlangıcı olur" dedi.

"AB İLE NİKAHA DA, EVLİLİĞE DE HAZIRIZ"
23 ve 24. fasılların açılmasında da, Avrupa Komsiyonu, AB üyesi ülkeler ile Litvanya ve Yunanistan dönem başkanlıkları ile çok yakından çalışmayı arzuladığını söyleyen Bakan Bağış, Füle’nin kullandığı ve "nikah" manasına da gelen İngilizce kelimeye atıfta bulunarak, "Ayrıca şunu da not etmek istiyorum. Stefan, ’daha fazla çabaya ihtiyacımız var’ dedi. Stefan, seni temin ederim, sadece nikaha değil, sonu tam üyelik olan evliliğe de hazırız" ifadelerini kullandı. Bağış’ın sözleri, salonda gülüşmelere neden oldu.

STEFAN FÜLE
Türkiye ile üyelik müzakerelerinde 14. faslı açılmış olmasından mutluluk duyduğunu dile getiren Füle ise, taraflar arasındaki son katılım müzakerelerinin 2010 yılı Haziran ayında gerçekleşmiş olmasından dolayı bu faslın önemli olduğunu belirtti. "Türkiye’nin Avrupa Birliği için önemli bir partner olduğunun altını çizmek istiyorum" diyen Füle, son birkaç yıl içinde Türkiye’deki gelişmelerin reformlar ve Türkiye için önemli bir ölçüt olduğunu ancak bu konuda daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
"Umarım yeni bir faslın açılması için bir kez daha bu kadar beklemeyiz" şeklinde konuşan Füle, müzakere sürecinin, ilişkilerin güçlendirilmesi için en iyi araç olmaya devam edeceğine inandıklarını belirtti. Füle, "Avrupa Birliği’nin en kısa süre içinde, üyelik sürecinde kilit öneme sahip 23 ve 24. fasılların açılması için Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu şartları açık ve net bir şekilde ortaya koyacak bir pozisyonda olacağını umuyorum" dedi.

LINAS LINKEVICIUS
AB Dönem Başkanı Litvanya’nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da, 3 yılı aşkın sürenin ardından kendi dönem başkanlıkları sırasında yeni bir faslın açılmasından ve AB-Türkiye üyelik müzakerelerindeki ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı 22. faslın istihdamı artırma, rekabeti güçlendirme, inovasyon, ekonomik büyüme, hayat standartlarının yükseltilmesi ve sürdürülebilir bir gelişimi amaçladığını söyleyen Bakan Linkevicius, bu faslın Türkiye’nin, bölgesel gelir dağılımı eşitsizliğinin ortadan kaldırmasına AB standartlarını karşılamasına yardımcı olacağını kaydetti.
Türkiye’nin son dönemde açıkladığı demokratikleşme paketi ve hayata geçirdiği reformla demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında kaydettiği ilerlemeden duydukları memnuniyeti dile getiren Bakan Linkevicius, bunun üyelik müzakerelerine de ivme kazandıracağına inandığını dile getirdi.
(İHA)