BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.513,44
HABER /  DÜNYA

İsrailli generalden Mısır itirafı

İsrailli emekli general, asıl Arap baharının Mursi'nin devrilmesiyle gerçekleştiğini savundu.

Abone ol

İsrailli emekli tümgeneral Amos Yadlin, "Arap baharı her yerde İsrail karşıtlığına dönüştü. Mısır’da ilk devrimin ardından gelenler İsrail için bahar değildi. Mısır'da Arap baharı şimdi asıl seyrine döndü. Ama, evet askeri darbe yoluyla oldu” dedi.

Mavi Marmara saldırısı sırasında İsrail ordusunda istihbarat başkanlığı yapan ve Türkiye'de yargılanmasına devam edilen emekli tümgeneral Yadlin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır’daki darbeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mısır'daki "25 Ocak Devrimi"nin ilk dönemine değinen Yadlin, şunları kaydetti:

"Kahire’de Tahrir Meydanı'nda Mübarek iktidarında ilk toplananlar laik, özgürlük taraftarı gençlerdi. Sonra Mursi geldi. Arap baharı her yerde İsrail karşıtlığına dönüştü. Mısır’da ilk devrimin ardından gelenler İsrail için bahar değildi. Mursi iktidara geldikten sonra İsrail’i bir kere bile Kahire’ye davet etmedi. İsrail’e sıcak mesajlar vermedi. Mısır'da Arap baharı, şimdi asıl seyrine döndü. Ama evet, askeri darbe yoluyla oldu."

İsrail’in "düşmanlarına karşı caydırıcı olduğuna inandığını" dile getiren Yadlin, ülkesinin Filistin yönetimiyle sürdürdüğü barış müzakerelerine ilişkin de "Hamas, Hizbullah ve İran kuvvetli oldukça, barış olacağını zannetmediğini" söyledi.

İsrail askeri istihbarat başkanlığından emekli olan tümgeneral Yadlin, daha önce İsrail’in Washington Büyükelçiliği'nde askeri ataşelik görevinde bulundu. İsrail'in 1973 yılındaki Araplarla yaptığı "Yom Kippur Savaşı"nda orduda hava kuvvetlerinde pilot olarak görev yapan Yadlin 1981 yılında, İsrail'in Irak’ta "Osirak Nükleer Reaktörü"ne düzenlediği saldırıda görev alan 8 pilottan biri olan Yadlin,  2010 yılında ordudan tümgeneral rütbesinde emekli oldu.

İsrail'in Mavi Marmara'ya saldırdığı dönemde orduda istihbarat başkanlığı yapan Yadlin, Türkiye'de açılan "Mavi Marmara" davasında yargılanıyor.