BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.386,27
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

80 bin emekliye maaş şoku!

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 337 bin kişiye yaşlılık ve engelli maaşı ödeniyor. Ancak son bir yılda bakanlıklar arası geçişten dolayı 80 bin kişiye maaş bağlanamıyor.

Abone ol

İhtiyaç sahipleri sorunun bir an önce çözülmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, evrakların çok aşırı yığılmasından kaynaklanan bir sorun, alınan ek tedbirlerle kısa sürede çözüme kavuşacak.

Geliri olmayan 65 yaş üzeri yaşlılar ile engelliler, maaş bağlanmasını bekliyor. Maaş bekleyen kişi sayısı 80 bini buldu. Evraklar yığılırken, işleyişteki aksaklıkların giderilmesine çalışılıyor. Yetkililer sorunun kaynağı olarak geçiş süreci, personelin kurum değiştirmiş olmasının getirdiği belirsizlik ve motivasyonsuzluğu gösteriyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, sorunun önümüzdeki günlerde çözüleceğini ve hak kaybı yaşanmayacağını açıkladı.

2 Kasım 2011 tarihinde yayımlanan 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile SGK bünyesindeki Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü kapatıldı. Genel müdürlüğün alanına giren bütün iş ve işlemler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na devredildi. İşlerin aksamaması için personel de geçici olarak bakanlık emrine verildi. Ancak geçiş süreciyle başlayan yığılma önemli bir boyuta ulaştı. Halen on binlerce evrak yığılırken maaş bekleyen sayısı 80 bini buldu.

Sosyal devlet olma yolunda çok önemli adımlar atan Türkiye, yaşlı ve engellilerine düzenli olarak maaş ödüyor. Geçtiğimiz günlerde atılan bir adımla bu halkaya eşi vefat eden ve geliri olmayan dul kadınlar da eklendi. 2022 sayılı kanun kapsamında yaklaşık 1 milyon 337 bin kişiye yaşlılık ve engelli maaşı ödeniyor. Bu kişilerden 800 bini 65 yaş üzeri kişilerden oluşuyor. 30 bin kişiye ise 65 yaşından büyük bakıma muhtaç engelli aylığı veriliyor. 293 bin kişi ise yüzde 40 ile yüzde 70 engelli grubundan maaş alırken 157 bin kişi bakıma muhtaç maaşı alıyor. 60 bin kişiye ise engelli yakını aylığı ödeniyor. Ayrıca 153 kişi de Silikozis hastası olmasından dolayı özürlü maaşı alıyor.

Uzun yıllardır aksamadan işleyen bu sistem, geliri olmayan yaşlılar ile engelliler için hayati önem taşıyor. Hiçbir geliri olmayan yaşlılara 3 ayda bir ödenen ve aylık tutarı 110 TL civarındaki bu para, yaşlıların hayata tutunabilmesini sağlıyor. Büyük çoğunluğu çocuklarının yanında kalan bu kişiler, mütevazı maaşlarıyla aile bütçelerine katkı sağlıyor. Önemli bir bölümü de yaşlık maaşını torunlarına harçlık olarak veriyor.

Devletin ödediği maaş, başta bakıma muhtaçlar olmak üzere engelliler içinse daha büyük bir öneme sahip. Engelli çocuk sahibi oldukları için büyük sıkıntı çeken aileler, devlet tarafından ödenen maaşla bir nebze olsun rahatlıyor. Bakıma muhtaç kişiler için ödenen aylıklar da ailelere destek oluyor. Gerekli evrakları tamam olan yaşlı ve engelliler, işlemlerin hızlandırılarak maaşlarının bir an önce bağlanmasını istiyorlar.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, evrakların çok aşırı yığılmasından kaynaklanan bir sorun yaşanıyor. Yaşlılık ve özürlü maaşının SGK'dan bakanlığa aktarılması sebebiyle geçişten kaynaklanan bir sorun yaşanırken çözüm için ek tedbirler alındığı bildirildi. Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nün aldığı tedbirlerle sorunu önümüzdeki günlerde hızla çözeceği kaydedildi. Maaş için başvuran özürlü ve yaşlılar herhangi bir hak kaybına da uğramayacak. Evrakların birikmesinden kaynaklanan sorun, ek tedbirlerle çözülecek.