BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  DÜNYA

Dilovası'nın kötü şöhreti sınırı aştı

Sanayi kuruluşları ile konut alanlarının içiçe bulunduğu ve kanser vakalarının patladığı Dilovası'nın kötü şöhreti Fransa'ya uzandı.

Abone ol

Kanser vakaları ise dünya ortalamalarının 30 kat üzerinde olduğu belirtilen Kocaeli'nin Dilovası İlçesi, bu kez Fransa'nın trajı en yüksek gazetelerinden Le Monde'a da haber oldu.

Gazetenin muhabiri ilçeye gelerek yaptığı gözlem ve temaslarını topladığı haberde, Dilovası'ndan Türkiye'nin hava kirliliği başkenti diye sözederken, yaptığı araştırma sonuçlarını açıklayınca hakkında soruşturma açılan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile ilçe sakinlerinin görüşlerine de yer veriyor.

Guillaume Perrier imzasıyla gazetenin 27 Mart tarihli sayısında yayınlanan ve , Bir universite arastirma gorevlisi, hava kirliliginin kanser riski tasidigi konusunda uyarıda bulundugu icin 4 yil hapis cezasi ile karşı karşıya sözleriyle başlayan haber, "Istanbul'un doğusunda kalan ve 45 bin kisinin yasadığı küçük bir sehir olan Dilovası, kötü bir söhrete sahip. Orası 'Turkiye'nin hava kirliliği baskenti' olarak anılan gerçek bir çevresel kabus. En aşağı 170 fabrikanın yer aldığı şehir, Marmara Denizi'nde yer alan çevreyi kirleten en yoğun sanayi bolgesi. Sırf kanser riskine değindigi icin, bir universite hocası 4 yıl hapis cezası ile yargılanma tehlikesi içinde" ifadeleriyle devam ediyor.

FABRİKALAR ZEHİR ÜFLÜYOR

Haberde, "Ankara-Istanbul otobanının içinden geçtiği hatırlatılan Dilovası'nın yollarının kamyonlar yüzünden mahvolduğu, yan yolların ise endustriel bölgelere ait olduğu belirtilirken, Fabrika bacaları ise atmosfere kanserojen zehir üflüyor. Bazı mahalleler kükürt buharı veya diğer kimyasal maddeleri salıyor. Unilever fabrikası deterjan ve çamasır tozu gibi maddelerin kokularını atmosfere yayıyor" denilerek Dilovası'nda yaşananları anlatıyor.

HASTALIK ÇIKAR DİYE KORKUP DOKTORA GİTMİYORLAR

Le Monde'un haberinda bazı ilçe sakinlerinin görüşlerine de yer verilirken, bu kişilerin 15 sene önce balık avladıkları Dil Deresi'nin artık kahverengi aktığını, bu derede akanın suyla alakası olmadığını söylediklerini aktarıyor. İlçede elektrikçilik yapan Ercan Oğuz adlı bir kişinin de Bir hastalık bulacaklar korkusuyla hastaneye gitmeye korkar olduk şeklindeki sözlerinie yer veriyor.

PROF. ONUR HAMZAOĞLU İLE GÖRÜŞME

Muhabir, Dilovası'nda yaptığı araştırmalarla gündeme gelen ve anne sütü ile yeni doğmuş bebeklerin kakalarında hiç olmaması gereken ağır metallere rastladığını belirtince hakkında soruşturma açılan, ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim karaosmanoğlu'nun da kendisine şarlatan demesi üzerine onunla mahkemelik olan Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu ile de görüşmüş. Prof. Hamzaoğlu'ndan Bu mücadeleye ilk baslayan kisilerden biri olarak sözeden gazetenin haberinde onun araştırmalarına da dayanarak Dilovası'ndaki ölümlerin yüzde 32'sinin kanserden kaynaklandığını belirtiliyor.

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun Baskı ve taciz çoktan basladı şeklindeki sözlerini de aktaran gazenenin haberi şöyle devam ediyor

Dilovasi Belediyesi, profesörü paniğe sebep olmakla suçlarken, Kocaeli Belediye Baskanı da onu 'şarlatan' ilan etti. Kendi calıştığı üniversitesinde bile disiplin soruşturması baslatıldı. Bu konuda, onu destekleyici akademik kurul olusturuldu. Izmirli bir cerrah olan Cem Terzi, 'Akademik araştırmalar tehlike altında' diyor. Bir doktor olarak, mesleki onurunu geri isteyen profesor Hamzaoğlu, mücadelesini sürdürme kararlılığında