BIST 10.029
DOLAR 32,37
EURO 34,83
ALTIN 2.395,55
HABER /  GÜNCEL

76 Rektör Van'a gitme hazırlığında

Van YY Üniversitesi Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. Rektör Aşkın'ın tutuklanmasıyla tartışmalar ayyuka çıktı. 76 Rektör ise Van'a gitmek için gün sayıyor...

Abone ol

Olağanüstü toplanan Rektörler Komitesi, YYÜ Rektörü Yücel Aşkın’ın komploya kurban gittiğini bildirdi. Komitenin açıklamasında, Prof. Aşkın için, ‘Medreseleştirilmek istenen üniversitenin laik ve çağdaş yapısını korumak için bedel ödemek zorunda kaldı’ denildi.

TUTUKLANAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın için dün olağanüstü toplanan Rektörler Komitesi, Van’a ‘destek çıkarması’ yapma kararı aldı. Komitenin dünkü toplantısı sonrasında Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile görüşmek üzere Adalet Bakanlığı’na yürüyen rektörler, pazar günü de özel uçak kiralayarak Van’a gidiyor.

AÇIK KOMPLO

Rektörler Komitesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında dün YÖK’te toplandı. Yaklaşık 4 saat süren toplantı sonunda ‘muhtıra’ niteliğinde bir bildiri yayımlayan rektörler, ‘komplo olduğu açıkça ortada’ dedikleri olayı şiddetle kınadılar. Komite, olayla ilgili ‘Hukuki bir zemine oturmaktan hayli uzaktır’ değerlendirmesi de yaptı.

YETKİ YÖK’ÜN

Teziç’in, rektörlerin uzun süren alkışları arasında kamuoyuna açıkladığı bildiride, ‘Komite olarak Rektör’e sahip çıkmaya kararlıyız. Rektöre sahip çıkmak, Cumhuriyet’e sahip çıkmakla eş anlamlıdır’ denilen bildiride, olayın kovuşturulmasının YÖK’ün yetkisinde olduğu halde, Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyayı görevsizlik kararı alarak YÖK’e göndermediğine işaret edildi.

AB’YE KÖTÜ ÖRNEK

Tutuklama işleminin AB ile müzakereler sürecinde büyük infiale neden olduğu vurgulanırken, ‘Bu çarpık olay, Türkleri, insan haklarına önem vermeyen bir biçimde gösteren Türkiye karşıtlarına AB’de bir fırsat daha tanınmasına yol açmıştır’ denildi.

KADRO HATASI

Üniversitenin kuruluşunda oluşturulan idari kadronun önemli kısmının nitelikli olmadığı, Aşkın’a yüklenen hataların aslında bu kadroların yükümlülüğünde olduğu ifade edildi. Savcılığın bilirkişi tayin ettiği Sedef Er’in, ‘İdari Mali İşler Daire Başkanlığı’ndan, malzemelerin bütçelendirilmesindeki kusuru nedeniyle alındığı’ ve ‘soruşturmada ihbarcı olarak önemli rol üstlendiği’ bildirildi.

AĞABEY ÇELİK

‘Olayda adı geçen bir başka eleman’ ifadesiyle Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in ağabeyi, Tıp Fakültesi Sekreteri Ramazan Çelik hakkında, cihaz alımı projesindeki ihmali nedeniyle soruşturma açıldığı belirtildi. Soruşturma sırasında emeklilik dilekçesi veren ağabey Çelik için ‘Her nedense daha sonra dilekçesini geri almıştır’ denildi.

KAMUOYU DUYSUN

Rektörler Komitesi bildirisinin sonuç bölümünde kamuoyuna seslenilerek, ‘Rektör Yücel Aşkın’ın, çete kurarak suiistimal yaptığı için mi, yoksa medreseleştirilmek istenen üniversitenin, Cumhuriyet’in laik, çağdaş yapısını korumuk için mi bedel ödemek zorunda kaldığını takdirinize sunuyoruz’ denildi.

Serbest kalamadı

YÜZÜNCÜ Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla geçen cuma tutuklanan Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın avukatları, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 89 maddelik bir itiraz dilekçesi verdi. Dün itirazı karara bağlayan Mahkeme Başkanı Hákim Mahir, Prof. Dr. Aşkın’ın tutukluluk halinin devamına karar verdiğini açıkladı. Hukukçular, Rektör Prof. Dr. Aşkın için savcılığa tahliye talebinde bulunubileceğini, mahkemenin de dava açılana kadar ayda bir bu talebi değerlendirmeye alacağını söyledi.

Görevden almayız

YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, rektörlerle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmanın selameti açısından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın’ı görevden almalarının söz konusu olmadığını söyledi.

Kimseyle görüşmüyor

PROF. Dr. Yücel Aşkın’ın ihalede usulsüzlük iddiasıyla tutuklandığı soruşturma kapsamında YÖK’ün hazırladığı raporda ‘Aşkın’ı yakan kadın’ olarak gösterilen Sedef Er, kimseyle görüşmüyor. Üniversitede çalıştığı dönemde Aşkın’ın görevden aldığı Er, YÖK’ün hazırladığı raporun basına sızmasının ardından dün, son 3 aydır görevlendirildiği adliyede kimseyle görüşmedi. Er’e ulaşmaya çalışan gazeteciler de adliyeye sokulmadı.

CHP Van’a araştırma heyeti gönderiyor

CHP Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın durumunu araştırmak üzere Van’a bir heyet gönderiyor. Yılmaz Ateş Başkanlığı’nda CHP heyeti bugün Van’a gidecek.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal başkanlığında dün toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu, Aşkın’ın tutuklanmasına ilişkin gelişmeleri yerinde incelemek üzere Van’a bir heyet gönderme kararı aldı. Heyette, Hasan Fehmi Güneş, Sırrı Özbek, ve Mahmut Duyan yer alıyor.

www.hurriyet.com