BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.395,33
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

700 yıl öncesine geri döndük

700 sene öncesinin Anadolusu ve Karagöz ve Hacivat’ın hayatlarının anlatıldığı bir kostüme yapım.

Abone ol

‘Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?’ filminde, olaylar 14. yy’da Bursa’da geçer. Anadolu’daki bütün devlet ve beylikler Moğol saldırılarından yılmış, halk akın akın Moğollardan kaçıp Bursa’ya yerleşmektedir. Anadolu’da bulunan devletler ve beylikler Moğol akınları karşısında darmadağın olduğundan Bursa aynı zamanda çeşitli devlet ve beyliklerden gelen yönetici sınıfın da sığınma yeridir. Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı bir dönemdir. Karagöz ve Hacivat inşaatta çalışan iki ameledir. Her ikisinin de birbirlerini ve çevredekileri eğlendirme konusunda doğal bir yetenekleri vardır. İnsanlar tarafından ne kadar komik oldukları keşfedilince şehrin ileri gelenlerinin de katıldığı çeşitli toplantılara ve eğlencelere davet edilirler ve bir anda ünlü olurlar. Bu şöhret onların düşüşlerinin de başlangıç noktası olur.

Karagöz, Moğol vergi memurlarından kaçıp annesi ile Bursa’ya yerleşmiştir. Cahil ancak çok zeki, özellikle de kızdığında söz ve hareketleri ile etrafındakileri gülmekten yerlere yatıran bir Türkmen göçeridir. Bursa’da kendisine iş ararken annesi taşın sırrını (çimento) ona öğreteceğini söyler. Bu sır Karagöz’ün yeni geldiği şehirde iş bulmasına yardımcı olacaktır.


Hacivat ise devletler arasında haber götürüp getiren bir postacıdır. Zeki, lafazan, sefahat ve eğlenceye düşkün bir fırsatçıdır. Düştüğü zor durumlardan konuşması sayesinde kurtulur.


O da konuşma becerisiyle Moğol’dan kellesini kurtarmış ve Bursa’ya gelmiştir. Karagöz’ün hasta ineğini satın alır ve böylece tanışırlar. Karagöz’deki doğal yeteneği görür ve fırsatçılığını kullanarak bundan şan, şöhret ve para için yararlanmak ister.


Kendisi sürekli savaşta olan ve zaman zaman şehre gelen Orhan Gazi, Bursa şehrine kendi ismi ile anılacak bir cami yaptırmak istemektedir. “taşın sırrını” bildiklerini söyleyince Karagöz ve Hacivat birlikte bu cami inşaatında çalışmaya başlarlar. Karagöz ve Hacivat bir araya geldiğinde konuşmalarına, atışmalarına herkes çok gülmekte, etraflarındaki insanlar onlar sayesinde çok eğlenmektedir. Bu yetenekleri onların şehirde tanınmalarını ve birden ünlü olmalarını sağlar...


FİLM ÜZERİNE NOTLAR
Yönetmen Ezel Akay’ın kaleminden;
Olaylar 14. yy’da Bursa şehrinde geçer. Şehir, artık son dönemlerini yaşamakta olan Bizans-Hıristiyan İmparatorluğu’nun elitleri ile yeni gelen göçebe ve İslam topluluklarının beraber yaşadıkları bir yerdir. İktidar mücadeleleri ve şiddetin kıyasıya yaşandığı bir ortamda mizah da tehlikeli bir uğraştır aslında. Böyle bir ortamda Karagöz ve Hacivat’ın her gösterisi izleyen seçkinler için bir tehdit unsuru haline geldikçe bu durum komedyenler için de yavaş yavaş bir tehlike haline dönüşür. Karagöz ve Hacivat’ın komedi anlayışları sadece söze dayalı değil, aynı zamanda görsel ve fiziksel unsurlar da taşımaktadır. Konuşmaya başladıkları anda doğal yetenekleri ortaya çıkar ama sözlerini sakınmadıkları bu sınır tanımaz doğal yetenekleri, içerdiği hiciv ve alaydan dolayı insanlarda büyük bir rahatsızlık yaratır. Onlar klasik anlamdaki kahramanlar değillerdir artık. Ne etraflarındaki diğer ameleler tarafından, ne de kendilerini eğlencelerine davet eden seçkinler tarafından sevilirler.


Kahramanlarımız filmin tüm hikayesinin geçtiği birkaç aylık süre boyunca rastladıkları herkesle eğlenme fırsatı bulurlar...


Filmde gördüğümüz Karagöz ve Hacivat’ın komik ve trajik öyküsü olayların tek tanığı olan “Şeyh Küşteri” tarafından nakledilir.


Filmdeki görsellik oryantal ressamların resimlerinde kullandıkları ışık ve renk tercihlerine benzer bir şekilde kullanılmıştır. Film boyunca görülen Bursa şehrinde Hıristiyan, Türkmen, Moğol, Tatar gibi değişik sosyal gruplar kendilerine ait kostüm ve aksesuarlar ile birbirlerinden ayırt edileceklerdir.


Filmin Künyesi
Yönetmen: Ezel Akay
Senaryo: Levent Kazak, Ezel Akay
Yapımcılar: Bahadır Atay, Serkan Çakarer
Görüntü Yönetmeni: Hayk Kirakosyan
Set / Dekor Tasarımı: Hakan Yarkın
Kostüm Tasarımı: Naz Erayda
Yapım Şirketi: İFR A.Ş.


Oyuncular:
Haluk Bilginer - Karagöz
Beyazıt Öztürk - Hacivat
Şebnem Dönmez - Ayşe Hatun
Güven Kıraç - Pervane
Levent Kazak - Dimitri
Ayşe Tolga - Nilüfer Hatun
Ayşen Guruda - Ana
Altay Özbek - Çoban
Hasan Ali Mete - Küşteri
Serdar Gökhan - Köse Mihal
Ragıp Savaş - Orhan Gazi



www.hacivatkaragoz.com
www.hacivatkaragoznedenolduruldu.com