BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,78
ALTIN 2.399,75
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bir George Clooney filmi

gerçek olaylara dayanan yapımın senaryosunu George Clooney, Fred Friendly ve Don Hewitt yazdı

Abone ol

1950’lerin Amerikası’nda, radyo-televizyon gazeteciliğinin ilk günlerinde geçmekte olan ve tamamen gerçek olaylara dayanan yapımın senaryosunu George Clooney, Fred Friendly ve Don Hewitt yazdı; filmi Clooney yönetti. 
 
‘İyi Geceler, İyi Şanslar’ (Good Night, and Good Luck.), televizyon haberciliğinin öncülerinden Edward R. Murrow, Senatör Joseph McCarthy ve Amerikan Karşıtı Eylemler Senato Komitesi Daimi Soruşturma Alt Komisyonu arasında yaşanan fikir ayrılıklarını tarih sırasına göre anlatıyor.

FİLMİN ÖYKÜSÜ
Gerçekleri yazma ve kamuoyunu aydınlatma arzusuyla, CBS’in haber merkezinde çığır açan Murrow, kendini işe adamış haber şefi prodüktörü Fred Friendly (George Clooney) ve Joe Wershba (Robert Downey Jr.), McCarthy’nin “komünist avı” yıllarında, McCarthy tarafından yayılan felâket tellâllığı ve yalanları sorgulamak üzere baskı kurmaları için şirket ve sponsorlarına başkaldırırlar.

Senatör, ana haber sunucusunu komünist olmakla suçlayarak cevapladığında halkın çoğunluğunda düşmanlık duyguları gelişir. Bu misilleme ve korku ortamında, McCarthy’nin yalanları kabadayı taktikleri sonunda açığa çıkıp da, McCarthy’yi güçsüz bırakarak Senato’nun önüne getirildiğinde, CBS elemanları ne olursa olsun görevlerine devam eder ve sonuçta azimlerinin karşılığını görürler.

Yine de Murrow ve ekibi yüksek bir bedel öder ve programları daha geç bir zamana alınır. Buna rağmen, kalıtları ve hâttâ yankıları yüksek kaliteli radyo-televizyon gazeteciliğinin standardı olarak el sürülmemiş bir şekilde bugüne kadar kalır.

EDWARD R. MURROW’UN KONUŞMASI
“Birbirimizden korkarak yürümeyeceğiz. Tarihimizi ve öğretilerimizi derinlemesine öğrenirsek ve korkak adamlar soyundan gelmediğimizi unutmazsak korku tarafından mantıksızlık çağına sürüklenmeyeceğiz. Yazmaktan, konuşmaktan, arkadaşlık etmekten ve şu anda gözden düşmüş gayeleri savunmaktan korkan adamlardan olmayacağız.

İnsanlık için Senatör McCarthy’nin yöntemlerine karşı sessiz kalmayı savunmanın ya da onaylamanın zamanı değil. Mirasımızı ve tarihimizi inkâr edebiliriz ama akıbetin sorumluluğundan kaçamayız. Bir cumhuriyetin vatandaşının sorumluluklarından feragat etmesi asla olamaz. Ulus olarak, toy bir çağda tüm mirasımızı elde ettik. Dünyanın her neresinde olursa olsun, varolmaya devam eden özgürlük savunucuları olarak kendimizi ifşa edebiliriz, gerçekten öyleyiz, ama evimizdekini yok ederek yurtdışındaki özgürlüğü savunamayız. Wisconsin’li genç Senatörün faaliyetleri korkuya neden olup, yurtdışındaki müttefiklerimizin cesaretini kırmıştır ve düşmanlarımıza oldukça büyük bir rahatlık sağlamıştır. Ve bu kimin suçudur? Gerçekte Wisconsin Senatörünün değil. Bu korku durumunu o yaratmadı; o bunu sadece kendi çıkarı için ve oldukça da başarılı bir şekilde sömürdü. Cassius haklıydı: “Suç, sevgili Brutus, yıldızlarımızda değil, sadece bizde.” İyi geceler ve iyi şanslar.” - See it Now Yayını, 9 Mart 1954.

YAPIM HAKKINDA
“Good Night, And Good Luck”‘ın ortak yazarı ve yönetmeni George Clooney için, David Strathairn tarafından oynanan meşhur televizyon habercisi Edward R. Murrow’un, Amerikan tarihindeki en önemli ve siyasal büyük değişikliklerden birini anlatmasının ilham kaynağı olduğunu kanıtlaması, Clooney’nin tutkusuydu. Clooney’nin babası 30 yıl haber spikerliği yapmıştı ve her habercinin olmayı arzu ettiği Murrow, Clooney’nin ailesi için bir kahramandı.

Yıllardır Clooney’nin aklında Murrow’la ilgili bir şeyler yapma düşüncesi vardı. Bir televizyon filmi yazdı ve hâttâ diğer projesi olan, “Fail Safe”le canlı bir televizyon filmi bile yapmayı düşündü. Ama birçok nedenden dolayı her iki film de yapılmadı. Sonunda, Clooney ile prodüktör ve ortak yazar (aynı zamanda “Don Hewitt’i canlandıran) Grant Heslov, belli bir dönemde geçen uzun metrajlı bir filmde Murrow’u dile getirmenin daha iyi olacağına karar verdiler. Özellikle, Senatör McCarthy’nin komünist cadı avını ve televizyonda yayınlanan, ikisinin fikir uyuşmazlıklarının yer aldığı 50’li yılların başına odaklandılar. Clooney bununla ilgili olarak şöyle diyor: “Bu olay ve zaman benim tutkumdu, çünkü bu televizyon gazeteciliğinin dünyayı ve insanların düşüncelerini değiştirdiğini gösterebileceğiniz nadir zamanlardan biridir. Murrow bu konuya yaklaşıncaya kadar McCarthy dokunulmazdı. Cesur olmanız gereken o büyük anlardan biriydi.”

Clooney, basit bir biyografik film yapmak istemediğinin farkındaydı. Saygıdeğer kişiliklerin birinin yaşamından televizyonun doğallığını ve gücünü yeniden incelemek diğer olayların içinde bir fırsattı. Clooney “‘Confessions of a Dangerous Mind’ filmini yaptığımda, o da televizyona saldırıda bulunan filmin dokunaklı bir gezisiydi,” diyor. “Televizyonu seviyorum ve onunla büyüdüm, televizyonun büyük bir parçasıyım ve televizyon programına dahil olmaya devam ediyorum. Benim için bu ilgilenilmesi daha ilginçti, çünkü bu dünyayı değiştiren beş bölümlük televizyon programıydı.”

Murrow’u canlandıran David Strathairn olağanüstü bir oyuncu. Straithairn ayrıca filmi, hem Murrow’u incelemek hem de Amerikan tarihinin bir dönemini öğrenmek için bir şans olarak görüyor. “Edward R. Murrow, etrafta onu gerçekten hatırlayan çok insan olmamasına karşın, zamanının gerçek bir Amerikan kahramanı ve efsanesiydi. Bu görüş noktasından, film gerçekten bilgilendirici, filmde gerçekler ve tarih de var. Bu oldukça zorlayıcı bir şey.”

Filmin Künyesi
Yönetmen: George Clooney
Senaryo: George Clooney, Fred Friendly, Don Hewitt
Görüntü Yönetmeni: Robert Elswitt
Sorumlu Yapımcı: Steven Soderbergh, Ben Cosgrove, Jennifer Fox
Yapımcı: Grant Heslov
Ortak Yapımcı: Barbara A. Hall
Yapım Yönetmeni: Barbara A. Hall
Yapım Tasarımı: Jim Bissell
Kostüm Tasarımı: Louise Frogley
Kurgu: Stephen Mirrione
Süre: 93 dk.
Dağıtım: UIP Filmcilik

Oyuncular:
David Strathairn (Edward R. Murrow)
Patricia Clarkson (Shirley Wershba)
Jeff Daniels (Sigfried “Sig” Mickelson)
Robert Downey Jr. (Joe Wershba)
Frank Langella (William Paley)
Robert John Burke (Charlie Mack)
Reed Diamond (John Aaron)
Tate Donovan (Jessie Zousmer)