BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.296,55
HABER /  GÜNCEL

65 yaş aylığı kimler alabilecek ilk ödeme tarihi ne zaman?

65 yaş aylığı kimler alabilecek, 65 yaş aylığı başvuru şartları neler ve 65 yaş aylığı ilk ödemesi olan 1000 lira ne zaman ödenecek tarihi ne? Yeni düzenleme ile herhangi bir geliri olmayan ve 65 yaş üzerindekilere üç ayda bir toptan 783 lira ödenen yaşlılık aylığı, 1500 liraya çıkıyor. Peki, 65 yaş aylığı nedir ve kimler bu aylıktan yararlanabiliyor? Yaşlılık aylığı almak isteyenler vatandaşlar öncelikle kaymakamlık veya valiliklere bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakı alacak.

Abone ol

65 yaş aylığı nedir, kimler yaşlılık aylığı alır, 65 yaş aylığı alma şartları neler ve 3 ayda 1 verilen 65 yaş aylığı parası ilk ne zaman verilecek soruları Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarının ardından merak konusu oldu.Peki 2018 yılı yeni 65 yaş aylığı ne kadar oldu, zamlı yeni fiyatı...

65 YAŞ AYLIĞI NEDİR: Halk arasında, ’65 herhangi bir geliri olmayan ve 65 yaş üzerinde kadın-erkek vatandaşlar yararlanabiliyor yaş aylığı’, kanunun adından dolayı ‘2022 aylığı’ ya da ‘fakirlik maaşı’ olarak da bilinen yaşlılık aylığından; hiçbir sosyal güvencesi olmayan, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı’ndan. Sadece 65 yaş üzeri olanlar değil; muhtaç, kimsesiz, 18 yaşından büyük engelli kişiler ve bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamış engeli yakını olanlar da ‘engelli aylığı’ adı altında bu imkandan faydalanıyor.

ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ: Yaşlılık aylığı almanın temel kriteri ise muhtaçlık sınırının altında gelire sahip olunması. Bugün için de bu rakam 483 lira. 483 liranın altında geliri olan ve 65 yaşını dolduranlar bağlı oldukları kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan alacakları muhtaçlık belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurduklarında yaşlılık maaşı alabiliyorlar. 65 yaş aylığı alanlar aynı zamanda devletin sunduğu sağlık hizmetinden de ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Altını bir kere daha çizmekte yarar var, 65 yaş maaşından; emekli maaşı olanlar, nafaka alanlar, dul ve yetim aylığı alanlar, sosyal hizmetlerden harçlık ödeneği alanlar, muhtaçlık sınırının üzerinde geliri olanlar ya da başka bir geliri olanlar yararlanamıyor.

Sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlara verilen yaşlılık maaşı ne kadar oldu? 65 yaş aylığı kimlere bağlanır? Başvuru şartları neler? Ne kadar ödenir?

İşte yaşlılık aylığı hakkında tüm merak edilenler haberimizde.

YAŞLILIK AYLIĞI NEDİR: Yaşlılık aylığı, çalışma hayatının normal olarak sonlanması sonucunda belli şartların yerine getirilmesi sonucu bağlanan aylıktır.

YAŞLILIK AYLIĞI KAÇ PARA OLDU: Başbakan Binali Yıldırım konuyla ilgili '600 bin civarında yaşlılık aylığı alan vatandaş var. Yaşlılık aylığını 266 TL'den 500 TL'ye çıkarıyoruz.. İki katına yakın bir artış yapıyoruz.'
dedi.

KİMLERİN YAŞLI AYLIĞIALMA HAKKI VAR
1. 65 yaşını doldurmuş olan,
2. Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, Bağkur) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan,
3. Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödemeyen,
4. Muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu valiliklerce ya da kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığı almak için başvuru yapabilir.

YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURU ŞARTLARI: Vatandaşlar öncelikle kaymakamlık veya valiliklere bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakı alacak.
■ İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alacak.
■ Alınan belgeler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek.
■ SGK alınan belgeleri inceleyecek ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verecek.
■ 65 yaş aylığı için başvuruyu yakını tarafından (vasi) yapılması için mahkemeden ‘vasi’lik kararı alınacak.

YAŞLILIK AYLIĞI BAĞLANMA ŞARTLARI NELERDİR: Hizmet akdi ile çalışanların yaşlılık aylığının bağlanmasında hangi kanun hükümlerinin geçerli olacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik göstermektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre sigortalı olanlar için bu kanunlardaki şartlar geçerli olacak, dolayısıyla bu kişilerin kazanılmış hakları korunacaktır.

Buna göre;

8/9/1999 öncesi sigortalı olarak ilk defa işe başlayanların yaşlılık aylığına hak kazanabilmeleri için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş koşullarının bir arada yerine getirilmesi gerekmektedir. Örneğin sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısını yerine getirmiş, ancak yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için gereken yaş koşulunu yerine getirmeyen sigortalıya Kurumumuzca yaşlılık aylığı bağlanması mümkün değildir.

8/9/1999 tarihi itibariyle yaşlılık aylığına hak kazananlar ile bu tarih itibariyle kadın sigortalılardan 18, erkek sigortalılardan 23 yıllık sigortalılık sürelerini dolduranlardan;

- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 gün veya,

- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün yahut,
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün,

malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.

8/9/1999 tarihinde bu koşulları yerine getirmeyen sigortalıların 23/5/2002 tarihindeki sigortalılık sürelerine göre, aşağıdaki tabloda belirtilen en az sigortalılık süresi, yaş ve prim ödeme gün sayısı koşulunu yerine getirmeleri halinde yaşlılık aylığına hak kazanabilecekleri öngörülmüştür.