BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,70
ALTIN 2.396,14
HABER /  GÜNCEL

60 mermili yeni kalaşnikof geliyor

İkinci dünya savaşından bu yana dünyada en fazla can alan ölüm makinası kalaşnikof 21. yüzyıla ayak uyduruyor.

Abone ol

2. Dünya Savaşından buyana dünyada en fazla can alan ölüm makinası Kalaşnikov otomatik silahı 21'inci yüzyıla ayak uyduruyor. Elektronik sistemli Kalaşnikof 60 mermili oluyor.

Rus silah üreticisi İjmaş fabrikası, dünya hafif silah piyasasında rekabet gücünü arttırmak için yıl sonundan itibaren eskimiş AK-47 ile AK-74 yerine tamamen yeni robotize AK-200 Kalaşnikof modelinin seri üretimine başlıyor.

Rusya'nın RBK Daly gazetesinin haberine göre yeni AK-200 eski Kalaşnikof'dan çok farklı bir silah olacak. İjmaş fabrikası Müdürü Maksim Kuzyuk'un açıklamasına göre AK-200 bünyesinde elektronik unsurlar barındırabilir hale getiriliyoru. Birkaç dakikada keskin nişancı (sniper) dürbünlü tüfek halini alabilecek yeni Kalaşnikof'un namlusu da değişebilecek.

Yeni AK-200 namlu değişimiyle yine birkaç dakikada 7.62 milimetre mermiden 5.45 milimetreye geçiş yapabilecek. Silaha monte edilebilen elektronik nişan alma mekanizması sayesinde ise 1 kilometre mesafedeki hedefe atılan 10 mermi bir santimetre kare alana topluca isabet etme olanağı tanıyor. Silah şarjöründeki mermi sayısı da 60 çıkartılıyor.

20 yıl daha popüler Birleşmiş Milletler'in son hafif silah raporlarına göre Kalaşnikof marka otomatik silah önümüzdeki 20 yıl daha en yaygın ölüm aracı kalmaya devam edecek. Bu silahı en popüler ölüm aracı haline getiren özelliklerin başında ise kimin tarafından üretildiği ve nereden geldiğinin takip edilememesi bulunuyor. Dünya çapında şu an 100 milyon adet Kalaşnikof marka silah bulunuyor. 82 ülke silahlı kuvvetlerinin resmi silahı sayılan Kalaşnikof, Rusya dışında 14 ülke tarafından üretiliyor. BM hafif silah raporuna göre her 5 yılda 1.8 milyon insan bu silah kullanılarak öldürülüyor.