BIST 9.986
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.437,95
HABER /  GÜNCEL

6 kişiye umut oldu

Manisa’da 13 gündür kaldığı yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen 17 yaşındaki Gürkan Akın’ın organları ailesi tarafından bağışlandı. Oğulla...

Abone ol

Manisa’da 13 gündür kaldığı yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen 17 yaşındaki Gürkan Akın’ın organları ailesi tarafından bağışlandı. Oğullarının acısını yaşarken organlarını bağışlama kararı veren baba Mehmet Akın, 6 hastaya umut olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
6 Haziran günü Teyzesinin oğlu Samet Karakuş (19) ve arkadaşı Serhat Girgin (18) ile birlikte motosiklet üzerinde hemzemin geçitte beklerken bir otomobilin çarpması sonucu ağır yaralanan 17 yaşındaki Gürkan Akın da Özel Grandmedical Hastanesinde 13 gündür verdiği yaşam savaşını kaybetti. Yattığı yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen Gürkan Akın’ın organları ise ailesi tarafından başka hastalara umut olması için bağışlandı. Kazada Samet Karakuş olay yerinde hayatını kaybederken, Serhat Girgin de Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinde yaşamını yitirdi.

"OĞLUM BAŞKA CANLARA HAYAT VERECEK"
3 Kardeşin en küçüğü olan ve bir köfte salonunda servis elemanı olarak çalışan 17 yaşındaki Gürkan Akın’ın babası Mehmet Akın, "Başka canlara hayat verecek, eminim verecek mutluyum Allah geride kalanlara ömür versin. Elimizden geleni yaptık biz. Bilmiyorum geri kalanı. Allah’tan gelene razıyız. Ayın 6’ınsa kaza olmuştu. 10-12 gündür çocuğum direniyor. Kavşakta dururlarken bir araba gelmiş vurmuş. Görgü tanıklarının anlattıkları böyle. Hemzemin geçitte karşıya geçmek için beklerlerken araba gelip vurmuş. 3 kişiydiler motorda. Üçü de eks oldu. Biri o gün eks oldu diğeri Pazartesi günü toprağa verildi. Çocuklar çok direndi ama olmadı" dedi.
Oğlunun okumadığını ve çalıştığını anlatan Baba Mehmet Akın, organ bağışlamaya doktorların kendilerine önerdiğini ve hiç tereddüt etmeden karar verdiklerini söyledi.

"BÜROKRATİK ENGELLERİN AZALTILMASI GEREKİYOR"
Özel Grandmedical Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mümtaz Kahya ise, organ bağışının önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Hastamız 13 gün önce motosiklet kazası sonrası 3 kişiyle birlikte geldi. Hastamız, beyin cerrahisi tarafından hemen ameliyata alındı. Beyin dokusu dışarıda gözüküyordu. Diğer iki kişi de başka hastanelere sevk edildi. Ameliyat sonrası hastamız hemen yoğun bakıma alındı. Dün beyin ölümü gerçekleşti. Aile ile organ bağışı konusunda görüşüldü. Ailenin olumlu yaklaşması ve bize yardımcı olmaları sonucu bugün organları alınıp başka hastalara başka insanlara organ nakli gerçekleşecek. Bu süre zarfında aileye davranışlarından dolayı hem tebrik ediyorum, hem de teşekkür ediyorum. Günümüzde organ bulmak gerçekten zor. Ancak bürokratik engellerin de azaltılması gerekiyor. Yaklaşık 18 saattir bu işlem için uğraşıyoruz. Bu sürenin hızlandırılması gerekiyor. Bu konuda bürokratik yapının kendini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Yaklaşık 6 kişiye organ nakli yapılacak. Burada organ alındıktan sonra organların durumu ve alacak olan kişilerin durumu da önemli. Yaklaşık 6 kişiye nakledilecek."
13 gündür Gürkan Akın’ın tedavisi ile yakından ilgilenen Özel Grandmedical Yoğun Bakım Servisi doktoru Duygu Sezer ise, "Gürkan’la özellikle yoğun bakımda ilgilenen hekimim. Gürkan’ın geldiğinden beri genel durumu oldukça kötüydü. Oldukça fazla çaba sarf ettik maalesef beyin ölümü gerçekleşti. Genç olduğu için organ vermeye çok müsait bir hastaydı. Aile de bu konuda duyarlı ve iyi niyetli olduğu için çalışmalarımıza başladık. Bugün de inşallah hasta olan diğer insanlara organların transferi gerçekleşecek. Aileye teşekkür ederiz. Bu kadar duyarlı ve iyi niyetli oldukları için ve bize destek oldukları için teşekkür ederiz. Bundan sonra da elimizden geleni yapacağız. Hastaların belirlenmesini gelecek olan ekipler yapacak. Babanın bizden bir talebi oldu. Organların hangi hastalara nakledileceğini bilmek istediğini söyledi. Biz de gelen ekiple temasa geçerek, babayı organların nakledileceği insanlarla görüştürmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.
(İHA)