BIST 10.334
DOLAR 32,27
EURO 34,69
ALTIN 2.393,56
HABER /  GÜNCEL

6 Aralık 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde Suriye yorumları: 'Savaşın anahtarı dış aktörlerin elinde', 'Batı'nın geride durması radikal İslamcı grupları güçlendirdi' ve 'ABD, Suudi Arabistan'In desteklediği isyancı grubu terör örgütleri listesine almaya hazırlanıyor'.

Abone ol

İngiltere gazetelerinde Maliye Bakanı George Osborne'un bütçe açığını kapamak için dün açıkladığı önlemler manşetlerde.

Financial Times, yeni kesintilerin hem yoksulları hem zenginleri hedef aldığını, Maliye Bakanı'nın kamu borçlarını azaltma hedefini tutturamayacaklarını kabul ettiğini belirtiyor.

Gazete, Bakan'ın İngiltere ekonomisinin düzlüğe çıkmasının 2018'i bulabileceği yolundaki açıklamasının ardından kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in ülkenin AAA olan kredi notunun risk altında olduğu uyarısında bulunduğunu aktarıyor.

Financial Times'a göre ekonomik toparlanmanın beklenenden uzun süreceğine işaret eden veriler koalisyonun büyük ortağı Muhafazâkâr Parti'nin seçim hesaplarına da darbe vurabilir. Zira İngiltere'nin toplam ekonomik üretiminin krizden önceki seviyesine ancak 2014 sonunda, yani seçimlerden hemen önce ulaşabileceği belirtiliyor.

'Suriye'de anahtar dış güçlerde'

Financial Times yazarı David Gardner, Suriye'deki savaşı değerlendirdiği makalesinde krizin anahtarının dış aktörlerde olduğunu belirtiyor.

Yazar özetle şöyle diyor:

"Beşar Esad, isyancıların ilerleyişini durdurmak için Şam'ın çevresinde bir kalkan oluşturmaya çabalıyor. Dağınık haldeki muhalefet ilk kez geçici bir hükümet üzerinde birleşmeye çok yaklaştı. Suriye'nin en önemli uluslararası müttefiki Rusya bile artık Esad için çıkış yolu olmadığını dillendirmeye başladı. Ama 40 bin kişinin ölümüne, milyonlarca insanın evlerini terk etmesine neden olan savaş uzun bir süre daha devam edebilir. Savaşın ne kadar süreceği bir ölçüde dış aktörlerin şimdi ne yapacağına bağlı."

"Sünni çoğunluğun yönetimi devirmesi halinde cezalandırılmaktan korkan Aleviler, Esad'ları iktidarda tutmak için ağır bir bedel ödüyor. Sünni ve Müslüman Kardeşler'in hâkimiyetindeki Suriye muhalefeti Esad sonrası dönemde güvencede olacakları konusunda Aleviler ve diğer azınlıkları ikna edebilmiş değil. Suriyeli azınlıkların korkmasının bir nedeni de İslamcıların güç kazanmaya başlaması. Batılı ülkeler geride dururken Katar, Müslüman Kardeşler’e silah ve para veriyor. Suudi Arabistan ise Nusra Cephesi gibi daha radikal gruplara yardım ediyor."

"İşte burası Batı'nın belirli isyancı gruplara uçaksavar ve tanksavar sağlayabileceği nokta olabilir. Daha iyi silahlanmış bir muhalefet, Esad'a sadık güçleri bölebilir. İsyancılar bir an önce Batı'dan yardım alamazsa, savaş alanlarında cihat yanlılarının siyah bayrakları dalgalanacak. Bunun da sadece Suriye için değil, tüm bölge için önemli sonuçları olacak"

'ABD Suriyeli radikal isyancıları terör listesine alıyor'

Daily Telegraph gazetesi de Amerika Birleşik Devletleri'nin radikal İslamcıların silahlı muhalefet içinde ağırlığını artırması nedeniyle kaygılı olduğunu ve Dışişleri Bakanlığı'nın Nusra Cephesi'ni yabancı terör örgütleri listesine almaya hazırlandığını aktarıyor.

Haberde şöyle deniyor:

"Gelecek hafta Fas'ta Amerika, İngiltere ve Arap ülkelerinin katılımıyla yapılacak bir toplantıda Suriye muhalefetine yeni bir mali yardım paketi açıklanması bekleniyor. Ama Beşar Esad'a karşın savaşta, Nusra Cephesi ve diğer radikal örgütler öne çıkıyor. Bu gruplar, çok sıkı korunan hedeflere intihar saldırıları düzenliyor. Sivilleri de öldüren ya da sakat bırakan bu taktikleri dengeleri hükümet aleyhine değiştiriyor. Toprakların büyük bölümünün isyancıların denetiminde olduğu kuzey Suriye'de Özgür Suriye Ordusu'nun nüfuzu azalıyor, radikal İslamcılar öne çıkıyor."

"Batı'nın yardımda bulunmaması da İslamcıların gücünü artırmasını sağladı. Ama birçok Suriyeli Esad sonrası dönemde Taliban benzeri sistem altında yaşamak istemediğini söylüyor. Şu anda Suriye'deki İslamcılar, El Kaide'nin ifadesiyle ‘yakın düşmana’ yani ülkenin başındaki laik diktatöre odaklanmış durumda. Ama Batılı hükümetler, bu grupların hedeflerini genişletmesinden endişe ediyor."

Meşal 45 yıl sonra ilk kez Gazze’ye gidiyor

Independent gazetesi, Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal’in bu hafta 45 yıl sonra ilk kez Filistin topraklarına gideceğini ve ilk kez Gazze Şeridi'ni ziyaret edeceğini aktarıyor.

Gazeteye göre, Meşal Gazze'ye Hamas'ın kuruluşunun 25'inci yıldönümü kutlamalarına katılmak için gidecek. Kutlamalar İsrail'in Gazze saldırılarından sonra Hamas'ın yakaladığı ivmenin kaybedilmemesi için bir hafta öne alındı. Geçen ay İsrail'in saldırıları sürerken Arap Birliği dışişleri bakanları, Hamas'ın 2007'de Gazze'de yönetime gelmesinden sonra İlk kez bölgeyi ziyaret etmişti.

Independent, Hamas'ın rakibi El Fetih'in lideri Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın da, BM Genel Kurulu'nda Filistinlilere üye olmayan gözlemci devlet statüsü verilmesinden sonra New York'tan Ramallah'a dönüşünde kahramanlar gibi karşılandığını aktarıyor. Gazete Abbas'ın Ürdün Kralı'nın ziyaretiyle halk desteğini artırmayı umduğunu kaydediyor.

Guardian gazetesi de aynı konuyla ilgili haberinde Cumartesi Gazze'de binlerce kişiye hitap etmeye hazırlanan Meşal'in ziyaretinin hem Hamas'ın kendi içinde hem de rakip El Fetih grubuyla yeni bir yakınlaşma süreci başlatabileceğini vurguluyor.

Meşal, Hamas'la El Fetih'in yakınlaşmasını savunuyor.