BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

500 TL maaş ile para biriktirmenin formülü

"Paranın Güzin Ablası" Özlem Denizmen "500 lira maaş alıyorum nasıl para biriktireceğim?" sorusunun yanıtını verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER - "Paranın Güzin Ablası" Özlem Denizmen, gazeteci yazar Hadi Özışık'ın Best FM'de hazırlayıp sunduğu "Konuşan Türkiye" programında "500 lira maaş alıyorum nasıl para biriktireceğim?" sorusunun yanıtını verdi.

Hadi Özışık'ın "Yazılarında 'herkes birikim yapabilir, 500 lira maaş alan bile' diyorsun. Özlem Denizmen sen bu ülkede mi yaşamıyorsun, yoksa bir bildiğin mi var?" şeklindeki nüktedan girişi üzerine Denizmen şöyle yanıt verdi:

"Ben de Türkiye'de yaşıyorum. Ama şunu biliyorum: Bir kenarda birikmiş para varsa o bize güven veriyor. Bunu yapabiliriz. Eve geldik buzdolabımız bozuldu. Parayı nereden bulacağız. Eğer imkanımız varken bir kenarda acil durum fonu koyarsak kendimizi rahat hissedeceğiz."

Özışık'ın Paranın Güzin Ablası'nın sırlarını anlatması için sorduğu "Taksici Cafer Bey 1000 lira kazanıyor aylık. 600 lira kira veriyor. Gerisini de harcıyor, nasıl birikim yapacak?" şeklindeki soruya yanıt olarak Denizmen şunları anlattı:

ÖNCE HEDEF BELİRLENECEK

"Önce hedef belirleyecek. Bir de bunu yazacak, her an görecek. Önce insan sonra para. 100 lirayı, olmazsa 70 lirayı, o da olmuyor sa 50 lirayı... Günde 10 lira koysanız 3650 lira olur yılda. Birikimi düzenli olarak, her ay yapmak lazım. Hedef olunca insan ona kitleniyor. 500 lira maaş alan kişi de yapabilir, bugün yapamazsa yarın yapabilir. Ya geliri arttıracağız ya gideri azaltacağız. Fedakarlık edilecek ama herkes yapabilir. Üç ay sonra da olur ama bir yerden başlamak gerekiyor.

MÜHİM OLAN PARAYI KAZANMAK DEĞİL İYİ YÖNETMEK

Herşey düşünceden başlıyor. Kafada başlıyor. Parayı herkes kazanıyor. Mühim olan iyi yönetmek. Kazandığımızdan az harcayağız birikim böyle yapılır. Altın kural bu. 3 aylık geliri kadar birikim temel hedef olmalı. Bunu bankaya yatırırsanız güven içinde yaşarsınız.

Özışık'ın "Bu anlattıklarının uygulanabilirliği konusunda sana katılıyorum. Ama insanlar duyarlı mı değiller acaba? Para olunca harcıyoruz, olmayınca sıkıntı çekiyoruz." şeklindeki sözleri üzerine de Denizmen şöyle konuştu: 

"İnsanlık hali bu. Para olunca harcıyoruz. Kredi kartından para çektin diyelim. Bu çok maliyetli bir şey. Benim bahsettiğim acil durum fonu maliyetsiz bir para. Bu paranın vereceği huzur çok rahatlatıcı bir şey."