BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.423,56
HABER /  GÜNCEL

50 IŞİD'li sınırdan Türkiye'ye sızdı

Sınırda büyük bir güvenlik sorunu ve mağduriyet yaşandığını belirten İHD, 50 IŞİD üyesinin Türkiye’ye geçtiğini açıkladı.

Abone ol

İnsan Hakları Derneği (İHD) Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin sınır komşusu Tel Abyad’ı IŞİD’in elinden kurtardığı sırada yaşanan çatışmalardan kaçan 20 bini aşkın Suriyelinin Türkiye’ye geçişiyle ilgili raporunu yayınladı.

Akçakale Kaymakamı görüşme talebini kabul etmedi

Sınırda büyük bir güvenlik sorunu ve mağduriyet yaşandığını belirten İHD, çözüm için şu önerileri sundu:

* Türkiye’ye geçtiği iddia edilen 50 civarında IŞİD mensubunun akıbetinin araştırılarak soruşturulması,

* En kısa sürede Akçakale sınır kapısından insani yardımların aktarılması için gerekli kolaylığın sağlanması,

* Geri dönüş için taleplerin karşılanmasında her hangi bir zorluğun çıkarılmamasıyla birlikte gerekli iletişimin sağlanması.

Sınırdaki güvenlik görevlilerinden izin alarak sınır kapısından geçen İHD heyeti, sınırda ve Akçakale’deki bir parkta sığınmacıları ziyaret etti. Şanlıurfa valisinin talimatla gazetecileri aldırmasına izleyen heyetin, Akçakale kaymakamıyla görüşme talebi ise kabul edilmedi.

23 bin 250 kişi geçiş yaptı

Raporda, 3 Haziran’dan 16 Haziran’a dek sınırdan geçişlere ilişkin şu bilgiler yer aldı:

* 3 Haziran’dan 16 Haziran’a dek AFAD’ın resmi giriş tespiti 23 bin 250 kişi. Gayri resmi giriş yapanlarla birlikte bu sayının 27 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

* 3 Haziran ile 13 Haziran arasında yapılan geçişlerde engel çıkarılmadı. 13 Haziran’dan itibaren sınır geçişlerine izin verilmedi.

* Sınırda binlerce insanın beklemesinin ardından 15 Haziran tarihinde kademeli olarak girişlerine izin verildi.

* 15 ve 16 Haziran’da sınırdan 8 bin civarında sığınmacı içeri alındı.

Sığınma nedeni IŞİD tehdidi

Heyetin sınırda ve ilçe merkezindeki parkta görüştüğü sığınmacılarla ilgili bilgiler ise şöyle:

* Sığınma nedeni olarak IŞİD’in tehdit ve şiddetini iddia ettiler.

* Akçakale sınır kapısından içeri alınan sığınmacıların yüzde 90 civarında Arap yüzde 10 Türkmen.

* Giriş işlemi tamamlanan sığınmacılardan Arap asılı olanların Mardin Derik ilçesi yakınlarındaki kamplarda misafir edildiği, Türkmen asılı sığınmacıların da Osmaniye ili sınırları içerisindeki kamplara gönderildiği belirtildi.

* İlçe merkezinde bulunan bir parkta birçok kadın, çocuk, yaşlı erkek sığınmacının olduğu, aralarında hasta hamile kadın ve sakat kişilerin varlığı gözlemlendi. Beslenme barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanamadığı, birçok sığınmacının çadır kentlere alınma taleplerinin ret edilerek parklara geri gönderildiği mağdur sığınmacıların ifadelerinden öğrenildi.

50 IŞİD üyesi Türkiye’ye geçti

Raporda, ’50 IŞİD üyesinin Türkiye’ye geçtiğine ilişkin’ tespite de yer verildi.

IŞİD’in can güvenliği kaygısıyla kaçan halkı sınır kapısı yerine kontrolsüz mayınlı alana yönlendirerek kendilerinin de Türkiye’ye gitmeyi hedefledikleri, bunun sonucu olarak 50 IŞİD üyesinin Türkiye’ye geçtiği halk tarafından anlatıldı.

Cevap arayan sorular

Heyet, raporunda şu soruların cevapsız kaldığını belirtti:

* 3-13 Haziran tarihleri arasında Akçakale gümrük kapısı ile Telabyad arasında geçiş serbest iken, 13 Haziran’dan sonra girişler neden engellendi?

* Sınırda gözlemlediğimiz ve bazı sivil şahısların da provoke ettiği güvenlik zafiyetine neden göz yumuluyor?

* Bazı sığınmacıların ihtiyaç ve talepleri karşılanırken, bazı sığınmacılar zor şartlarda yaşamlarını daha ne kadar sürdürecek?