BIST 10.183
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.471,69
HABER /  GÜNCEL

5 milyar dolarlık yatırım,sadece 'niyet'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Dubaili şirket arasındaki anlaşmanın metninde, İstanbul'a 5 milyar dolarlık yatırım taahhüdü değil, yatırım 'niyeti' olduğu belirtiliyor,

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Dubai International Properties LLC (Dubai Uluslararası Gayri Menkuller Limited Şirketi) arasında imzalanan anlaşmaya göre, Dubaili şirketin yapacağı belirtilen '5 milyar dolarlık yatırım', sadece bir niyetten ibaret.

Milliyet, 24 Ekim'de, İBB Başkanı Kadir Topbaş ile Dubai Uluslararası Gayri Menkuller Genel Müdürü Muhammed El Gergavi arasında imzalanan 'memorandum'a ulaştı. Memorandumun 'beyanlar' kısmında, tarafların, merkezi İstanbul'da, unvanı taraflarca belirlenecek şirketin kurulması hususunda anlaştıkları vurgulandı.

Levent'e odaklanma

'Beyanlar'ın ikinci maddesinde şöyle denildi: "Şirketin iş faaliyetlerinin Türkiye'de, belediyeye ve/veya devlete ait gayrimenkuller veya tarafların üzerinde karşılıklı ve yazılı olarak anlaşmaya vardıkları herhangi bir bölge üzerinde odaklanması öngörülmüştür."
Aynı maddenin ikinci bölümünde ise önceliğin Şişli 4.Levent'deki arazilere ilişkin projeye verileceğinin kararlaştırıldığı vurgulanıyor.
Kurulacak olan şirketin anayasası niteliğindeki memorandumun 'Şirketin amaçları ve sermayesi' başlığı altında yer alan '4.' maddesinin 1. fıkrasında şöyle deniyor:
"Taraflarca karşılıklı olarak üzerinde anlaşılacak şart ve koşullar doğrultusunda İstanbul'da gayrimenkul projeleri üretmek, yatırım yapmak ve projeleri idare etmek üzere işbu memorandumun imzalandığı tarihten itibaren doksan gün içerisinde şirketin kurulması hususunda taraflar anlaşmaya varmıştır."

'Niyetindedir....'

Kurulacak şirketin sermayesinin yüzde 80'i nakit olarak Dubaili tarafça, yüzde 20'si İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 'ayni sermaye' olarak karşılanacak.

Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın açıklamalarında, "5 milyar dolar sermaye gelecek" dediği konuyla ilgili 4 madde şöyle :

"Dubaili şirket sermaye payını nakdi olarak getirecektir. Yatırım fizibilitesi kriterlerine tabi olarak belirli bir süreç içerisinde Türkiye'de 5 milyar dolara kadar gayrimenkul projesi yatırımları yapmak niyetindedir.

İkinci tarafın sermayeye katkısı ayni cinsten olacak ve İstanbul ili Şişli ilçesinden bulunan (burgu kulelerin yapılacağı İETT arazisi tanımlanıyor) arazilerin mülkiyetlerinin devri ile yerine getirilecektir."


Kulelerin maketi Erdoğan'ın odasında
İstanbul Maslak'da yapılması planlanan 300 metrelik burgu kulelerle ilgili tartışmalar sürerken, kulelerin maketinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'deki makam odasında olduğu ortaya çıktı. Devlet Bakanı Beşir Atalay dün sabah AKP'de partilerarası bayramlaşma için Erdoğan'ın genel başkanlık makamını kullandı.

MHP'li heyeti kabulü öncesinde gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. Bu sırada Erdoğan'ın oturduğu koltuğun hemen arkasında bulunan platformda Dubai Towers maketinin olduğu gözlerden kaçmadı. Tozlanmaması için üzeri naylon poşetle kaplandığı görülen maketin görüntülenmesi üzerine görevliler devreye girdi. Atalay'ın MHP'nin ardından DSP'li heyeti kabulü sırasında Dubai Towers maketinin yerinde bir plaketin bulunması dikkat çekti.

Kaynak: Milleyet
Haber:MEHMET DEMİRKAYA