BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.300,70
HABER /  GÜNCEL

5 Ağustos İngiltere basın özeti

Financial Times'a konuşan Demirtaş: PKK'nın misilleme taktikleri kirli, Times'da TSK'ya ait helikopterler Lice çevresinde yangın çıkarttı iddiası ve zengin Suudiler'in Fransa'daki hastane borcu.

Abone ol

Financial Times HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la yapılan geniş bir röportaja yer veriyor.

"Siyasi baskı büyürken Kürt parti lideri meydan okuyor" başlığını atan gazete Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta "Terörle bağlantılı" parlamenterlerin tutuklanması çağrısında bulunduğunda Demirtaş ve HDP milletvekillerinin itiraz etmek yerine ertesi gün dokunulmazlıklarının kaldırılması için dilekçe verdiğini hatırlatıyor.

Gazetenin Ankara Muhabiri Alev Scott'un imzasını taşıyan röportajda Demirtaş da "Korkmadığımızı göstermek istiyoruz. Hiçbir zaman şiddet, terör ya da ırkçılığa destek vermedim. Konuşmalarımın hiçbirinde böyle bir şey bulamazlar. Baskı ve şantaja boyun eğmeyeceğiz" diyor.

Financial Times "Demirtaş'ın son dönemde Türk siyasetine 10 yıldan uzun süredir iktidar partisi AKP'yle hâkim olan Erdoğan'ı hayalkırıklığına uğratmayı alışkanlık haline getirdiğini söylüyor ve HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde aldığı yüzde 13 oyun AKP'yi Erdoğan'ın iktidarını daha da pekiştirebilecek anayasa değişiklikleri için gereken çoğunluktan mahrum bıraktığını" söylüyor.

Demirtaş: AKP çözüm için tek bir öneri sunmadı

Türkiye'de Suruç'taki saldırılardan sonra yaşananları özetleyen gazete Demirtaş'ın "Katliam Erdoğan'a bir fırsat verdi" sözlerine yer veriyor ve Demirtaş'ın da "bazı Batılı diplomatlar gibi Erdoğan'ın Kasım'daki olası genel seçim öncesi çatışmaları kendi çıkarına kullandığına" inandığını söylüyor.

Demirtaş "Hükümet HDP'ye siyasi bedel ödetmeye çalışıyor. Bize saldırıyorlar ve erken seçim çağrı yaparak tek başına iktidar olmak için oylarımızı ve prestijimizi yok etmek istiyorlar." diyor.

HDP Eş Genel Başkanı'nın Erdoğan'ı çözüm sürecine tamamen angaje olmamakla suçladığını da yazan gazete Demirtaş'ın "AKP şu ana kadar Kürt sorununu çözmek için tek bir çözüm önerisi, proje ya da program getirmedi. Görüşmeler AKP'nin kendi önerilerini sunma aşamasına gelince müzakere masasını terk ettiler" sözlerine de yer veriyor.

Demirtaş ayrıca "İnsanlar moral ve güç almak için bize bakıyor. Hükümet bizi korkutmayı başarırsa tüm bir toplum sindirilecek" de diyor. Gazete şöyle devam ediyor;

Demirtaş: PKK'nın misilleme taktikleri kirli

"Ancak düşmanlıklar derinleşir, her gün yeni saldırılar ve karşı saldırılar olurken HDP'nin yıpranmaktan kaçınması daha da zorlaşacak. HDP milletvekilleri 2012'den bu yana hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'a mesaj götürüp getirdiler ve bu da partinin PKK'nın siyasi sözcüsü olduğu suçlamalarını beraberinde getirdi. Ama Demirtaş bunu reddediyor ve Doğubayazıt'taki intihar saldırısı da dahil olmak üzere PKK'nın misilleme taktiklerini 'kirli' diye tanımlıyor."

Demirtaş '"PKK'ya Türkiye'ye karşı savaşı durdurmasını çağrısı yaptık. Bu çağrıyı her gün tekrarlıyorum. İki taraf da ellerini tetikten çekmeli ve silahlar susmalı" diyor. Röportaj şöyle sona eriyor;

"Ancak Demirtaş'ın barış sürecinin çökmesi nedeniyle kimi suçladığı açık. Demirtaş 'Erdoğan büyük bir korku ve paranoyayla yaşıyor ve ülke bunun bedelini savaşla ödüyor. Biz barışa bağlıyız' diyor.

"TSK Lice'de yangın çıkardı" iddiası

Times'da ise Türk Ordusu'nun Lice'nin etrafındaki dağlarda PKK militanlarını saklandıkları yerlerden çıkartmak için ormanları yaktığı iddialarını taşıyor sayfalarına.

Haberde bölge halkının, geçen hafta üç gün süren yangınların helikopterlerden atılan yanıcı maddelerle çıkartıldığını, mahsullerin, hayvanların ve sıradan köylülerin evlerinin yandığını söylediği kaydediliyor.

Gazete görgü tanıklarının yangınlarının 26 Temmuz'da hükümet ve PKK arasındaki ateşkesin sona ermesinden bir gün sonra başladığını söylediğini aktarıyor.

Görgü tanığı: Helikopterlerden birşeyler atıldı

Hacı Karakaş adlı bir görgü tanığı "Helikopterlerden yere düşerken parlayan birşeyler atıldığını gördük. İlk gün yol kenarındaki yerleri vurdular. İkinci ve üçüncü günse dağın daha yüksek kesimlerini hedef aldılar" diyor.

Karakaş'ın komşusu Halis Erol da "Helikopterler eskiden her gün uçmazdı. Suruç'daki saldırıdan sonra arttı. Suruç'taki bombalamadan sonra hükümet yolları kapatmaya, gerillalara saldırmaya başladı. Daha çok kontrol noktası kuruluyor ve her gece evlere giris insanları gözaltına alıyorlar" şeklinde konuşuyor.

Gazete hükümetinse kundaklama suçlamalarını temelsiz olduğunu ve iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt bulunmadığını söylediğini aktarıyor.

"Liceliler eski günlere dönmekten korkuyor"

Lice'nin PKK'nın doğum yeri ve güçlü olduğu yerlerden biri olduğunu yazan Times ilçenin devlet ve PKK militanları arasındaki çatışmalarda ön cephede olduğunu hatırlatıyor.

Gazete çatışmaların en yoğun olduğu 1990'lı yıllarda "ordu PKK militanlarını ortaya çıkartmak için köyleri bombaladığında insanların dağlara kaçtığını" yazıyor ve bölge halkının eski günlerin geri dönmesinden korktuğunu aktarıyor.

Fransa'da geçen hafta 100 binden fazla kişi, Suudi Arabistan Kralı Salman'ın tatil yapabilmesi için Fransız Rivierası'nda bir plajın kapatılmasına karşı dilekçe imzalamış, Kral Salman'da üç hafta sürmesi planlanan tatilini kısa kesip Fas'a gitmişti.

Suudiler'in 3,7 milyon euroluk hastane borcu

Independent şimdi de bazıları kraliyet ailesi üyeleri ve diplomatların da bulunduğu zengin Suudiler'in 3,7 milyon euroluk ödenmemiş hastane faturalarının Paris ve Riyad arasında tartışmaya yol açabileceğini yazıyor.

Habere göre ünlü Fransız doktorlardan Patrick Pelloux Twitter'daki bir mesajında "Suudi kralı bir nezaket göstergesi olarak Paris hastanelerine yaptıkları 3,7 milyon euro borcu ödemeli" dedi.

Sağlık yetkililerinin de Pelloux'un söylediğini doğruladığı belirtiliyor.

Haberde hükümetin daha büyük anlaşmalara zarar verebileceği kaygısıyla Suudi Arabistan ve bazı diğer ortadoğu ülkelerinin bu tür borçlarının peşine düşmekte isteksiz davrandığı vurgulanıyor. Buna örnek olarak da Haziran sonu Paris ve Riyad arasında silah ve diğer ihraç mallarını içeren 10,8 milyar euroluk silah anlaşması gösteriliyor.