BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.443,62
HABER /  GÜNCEL

49 konsolosluk rehinesi Barzani ilk kez anlattı

Neçirvan Barzani, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’ndaki 49 kişiyi rehin almasıyla ilgili olarak ilk kez konuştu.

Abone ol

Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Şam İslam Devleti, örgütün kaçırdığı Türk konsolosluk görevlileri, Türkiye’deki Kürt sorununa çözüm süreci ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında Milliyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

Neçirvan Barzani, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’ndaki 49 kişiyi rehin almasıyla ilgili olarak şöyle konuştu:

İKİ KEZ ARAYIP TAHLİYE TEKLİF ETTİK

“Musul’daki olayların yaşandığı gece sayın Davutoğlu’yla birkaç defa görüştüm. Bizden oradakilere göz kulak olmamızı istedi. Konsolosunuzu iki defa arayıp ne yapabileceğimizi sordum. Tahliye teklif ettim. Ama iyi durumda olduklarını ve yardıma ihtiyacı olmadığını söyledi. Doğrusu çok şaşırdık. Sanıyorum başkonsolos bir değerlendirme hatası yaptı. Bildiğimiz kadarıyla bir noktada Dicle’nin batısında, şehrin Kürt bölgesinde tutuluyorlardı ama oradan başka yere götürüldüler.”

TÜRKİYE'DE PAYINA DÜŞENİ ALACAK

IŞİD’e karşı Türkiye’den daha fazla yardım beklediklerini belirten Barzani, “Türkiye’den gelen insani yardım var. Tabii beklentimiz daha fazlaydı. Yeterli diyemem. Ama rehine meselesinin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu da biliyoruz. Anlıyoruz. Yine de IŞİD’in temsil ettiği stratejik tehdit Türkiye’de hafife alınmamalı. Kimsenin bağışıklığı yok. IŞİD yeni bir cephe açacak kadar güçlü hissettiği zaman, eninde sonunda Türkiye de payına düşeni alacak” ifadelerini kullandı.

ELLERİNDE AMERİKA SİLAHLARI VAR

Barzani, IŞİD’in askeri imkânlarının Kürt Yönetimi’nin silahlı gücü peşmergeden daha fazla olduğunu belirtti:

“En gelişmiş Amerikan silahları var ellerinde. Mesela Irak ordusundan geriye kalan 155 mm’lik Amerikan yapımı çok ileri bir top sistemi, Hummer ve Humvee’ler, tank delen el bombaları, kendi içinde tank vazifesi gören zırhlı araçlar... Hafif silahlar ve ellerindeki paradan söz etmiyorum bile...”

IŞİD ÖRGÜT DEĞİL DEVLET GİBİ

IŞİD’in bir örgütten ziyade, devlet gibi davrandığını vurgulayan Barzani, “Musul’u aldıklarında, Irak ordusunun bütün silahlarını ve bol miktarda nakdi ele geçirmiş oldular. Bu IŞİD için büyük moral kaynağı oldu. Bir baktık, bir anda IŞİD’le bin 100 km sınırımız olmuş. İnsanlar IŞİD’i bir örgüt sanıyor ama aslında imkânları, askeri eğitimi ve disiplini açısından adeta bir devlet. Askeri stratejileri, ateş gücüyle bir bölgeyi bombalayıp kısıtlı sayıda kara gücüyle geniş bölgeleri ele geçirmek” diye konuştu.

EN BÜYÜK TEHLİKE MAHMUR'DU

Barzani, ABD’nin hava bombardımanlarının da yardımıyla IŞİD’in ele geçirdiği bölgelerin çoğunu geri aldıklarını söyledi. IŞİD’in Türkiye’den giden Kürtlerin yaşadığı Mahmur Kasabası’nı ele geçirmesinin kendileri için en tehlikeli durum olduğunu belirten Barzani, “Irak’ın geneli açısından en stratejik yer Musul Barajı’ydı. Onu da geri aldık” dedi.

ERDOĞAN'LA OLAN TECRÜBEM...

Barzani, Türkiye’deki Kürt sorununa çözüm süreci hakkında şöyle konuştu:

“Taktiksel davranmamak lazım. Benim artık Cumhurbaşkanı olan Sayın Erdoğan’la olan tecrübem, taktiksel davranmadığı ve nihai hedefinin gerçekten çözüm olduğu yolunda. Ama gerçekçi olmamız lazım. Her şeyden önce, toplum hazır olmalı. Cumhurbaşkanı olduktan sonra Erdoğan’ın Türkiye’de herkesin çıkarına dostane bir çözüme yönelik bu süreci hızlandırabileceğini umuyorum. Tabii bazı büyük ve cesur adımlar atılmalı”.