BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.497,16
HABER /  SAĞLIK

40 günde hafızanı şarj et!

Birine ısrarla seslendiğiniz ve size döndüğü anda ona ne söyleyeceğinizle ilgili en ufak bir fikrinizin olmadığı oldu mu? Korkmayın, basit yöntemle 40 gün içerisinde kontrol altına alınabilir.

Abone ol

Hâlâ unutkanlığın bir yaşlılık problemi olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Gencimizden yaşlısına hatta çocuklara kadar pek çoğumuz artık balık hafızalıyız.

Habertürk'ten Sema Ereren'in haberine göre; kötü beslenmeden strese, iş yoğunluğundan çevre kirliliğine veya uyku problemlerine kadar unutkanlığı tetikleyen pek çok neden var. Ama gidişattan en çok biz, kendimiz sorumluyuz. Zira işin uzmanları sorunun kötü hafıza değil “tembelleştirilen hafıza”olduğunu söylüyor.

Temel sebebine gelince... Zihinsel becerilerimize olan güvenimizi yitirdik ya da işin kolayına kaçıyoruz. Arabamızın navigasyonuna, cep telefonumuzun hatırlatıcılarına çok bel bağladık. “Nasıl olsa hatırlayamam” deyip işin üçkâğıdına kaçarak yaşıyoruz. Harvard Üniversitesi’nden bilişsel psikolog Steven Pinker da meseleden akıllı cihazları sorumlu tutuyor ve “teknoloji bağımlıları beyinlerini çoklu bilgi akışını işleyecek şekilde eğitmiş olmadıklarından” hafızalarının tehlike altında olduğunu savunuyor. Beyin bu durumda zorlanıp hata veriyor, önemli şeyleri bile siliveriyor.

En büyük unutkanlık sebeplerinden bir diğeri de beyinlerimizin “otomatik pilot”ta oluşu. UCLA Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği’nden Dr. Daniel Siegel, “Aynı anda birden fazla iş yaptığımızda bunları otomatik pilota alıyoruz ve beynimizin nöral bağlantılar kuran kısımları da o bölgede çalışmayı bırakıyor” diyor. Yani, çevremizde olan bitene karşı dikkatimizi toplamamız, otomatik pilotta olan bir beyinle zor... Diğer yandan bilim tarihçisi George Dyson, unutmanın çağımız insanının tercihi olduğunu savunuyor ve “Eskiden bilgiyi toplayıp bir çerçeveye oturtmaya çalışırdık. Şimdi gerçek bilgiye ulaşabilmek için etrafındaki gereksiz bilgileri temizlemek gerekiyor” diyor. Dahası, bilinçli olarak unutmaya karar vermesek bile metabolizmamız devreye giriyor, sağlıklı kalabilmek için unutmayı tercih ediyor.

Sebeplerini daha fazla kurcalamayalım, gidişatın acilen önüne geçilmesi gerektiği aşikar... Meseleye kafa yoran uzmanlar olayın ciddiyetini rakamlarla anlatıyor. Nöroloji uzmanı Dr. Esra Mıhçıoğlu, unutkanlık şikâyetiyle gelen hasta sayısının yüzde 60 arttığını söylüyor. Başka bir Nöroloji Uzmanı Dr. Meltem Duraklı Ulukök, her 4 hastasından 1’inin şikâyetinin “Unutuyorum” olduğunu belirtiyor.