BIST 10.311
DOLAR 32,21
EURO 34,72
ALTIN 2.449,36
HABER /  GÜNCEL

4 Ocak 2013 Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Yemen'de insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilen operasyonları, El Cezire televizyon kanalının Current TV'yi satın almasını ve Google arama motoru hakkındaki rekabet soruşturmasını ele alıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Yemen'de insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilen operasyonları, El Cezire televizyon kanalının Current TV'yi satın almasını ve Google arama motoru hakkındaki rekabet soruşturmasını ele alıyor.

Times: "Gizli Savaş"

Times gazetesi, "Gizli Savaş" başlığı altında manşetten duyurduğu haberde, Yemen'de El-Kaide'ye yönelik yürütülen hava operasyonlarına Suudi Arabistan'ın da katıldığını söylüyor. Yemen'deki hava operasyonlarının Suudi Arabistan uçakları tarafından desteklenmiş olmasının Amerika'nın planlarının kanunlara uygunluğu konusunda soru işaretleri doğuracağını yazan Times, bu ülkede insansız hava araçları tarafından yapılan bombalamaların geçen sene Pakistan'da yapılanlardan fazla olduğunu da aktarıyor. Gazeteye konuşan bir Amerikalı istihbarat yetkilisi "insansız hava araçlarıyla yapıldığı söylenen operasyonların bazıları aslında Suudi Arabistan'ın savaş uçaklarıyla yapılıyor" demiş. Gazete, aynı yetkilinin düşman olarak gördükleri kişilerin Amerika'da mahkemeye çıkarılabilmesi için yurtdışında yakalanmasından doğan kanuni sorunları aşabilmek için ABD'nin artık "öldür veya öldür" politikası güttüğünü söylediğini okuyucularıyla paylaşıyor. Times, Yemen cumhurbaşkanı Masur Hadi'nin Amerikalı insansız hava araçlarıyla yapılan saldırıları üstlendiğini; ama komşu bir ülke tarafından kendi vatandaşlarına yapılan operasyonlarda açıkça sorumluluk almadığını yazıyor.

Guardian: "Taliban'ın önde gelen liderlerinden Nazır öldürüldü"

Guardian gazetesi, ABD insansız hava araçlarıyla Pakistan'da gerçekleştirilen bir operasyonda Taliban'ın önde gelen liderlerinden Molla Nazır'ın öldürüldüğünü yazıyor. Nazır'ın Pakistan hükümetine saldırmayı kabul etmemesinden dolayı Taliban'ın içindeki diğer liderlerle çekiştiğini hatırlatan gazete, liderin öldürüldüğü sırada Güney Vaziristan'da bir toplantıda olduğunu belirtiyor.

Telegraph: "Terör zanlısı ABD'ye gönderildi"

Telegraph gazetesi, benzer bir haberde, New York şehrinin metro sistemini bombalamaya teşebbüs etmekle suçlanan bir Pakistan vatandaşının mahkemeye çıkması için İngiltere'den ABD'ye sınır dışı edildiğini yazıyor. 26 yaşındaki Abid Nasır'ın 2010 yılında ABD ve İngiltere'de saldırılar gerçekleştirmeyi planladığı şüphesiyle gözaltına alındığını hatırlatan gazete, kendisinin 2009 yılında da gözaltına alındığını, ama evinde patlayıcı madde bulunamadığından serbest bırakıldığını aktarıyor. Telegraph, saldırıların gerçekleşmesi durumunda, bunların 11 Eylül'den beri New York'ın gördüğü en büyük felaket olabileceğini belirtiyor. Gazete, İçişleri Bakanlığı'nın Nasır'ı başlarda Pakistan'a göndermek istediğini, ama ülkesine dönmesi durumunda işkenceye maruz kalacağından işlemlerin insan hakları gerekçesiyle askıya alındığını yazıyor. Telegraph'ın haberine göre Amerikalıların Nasır'ın New York'a saldıracağından şüphelenmesiyle kendisinin ABD'ye gönderilmesi için işlemler başlatılmış.

Independent: "Al Gore neden kanalını El Cezire'ye sattı?"

Independent gazetesi, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'un televizyon kanalı Current TV'yi El Cezire'ye satmasını karşılıklı iki sayfada manşet yapmış. Gazete, Al Gore'un çevreciliğiyle tanındığına dikkat çekiyor ve haberi şöyle devam ettiriyor: "2008 yılında Al Gore, bir enerji konulu toplantıda 'Pahalı olmayan, çevreye zarar vermeyen ve ülkemizde bolca bulabildiğimiz enerji kaynaklarını kullansaydık nasıl olurdu?' diye sormuştu. Gore şimdi Current TV'yi Katar tarafından finanse edilen El Cezire'ye sattı. Fosil yakıtları satarak çok zengin olan Katar, aynı zamanda dünyanın en büyük kişi başı karbon ayak izine sahip. Current TV çalışanlarına kanallarının satışı hakkında gönderilen e-postada bu rahatsız edici ayrıntıya yer verilmemiş."

Independent, bu satışla Al Gore'un 100 milyon dolar kazandığını yazıyor. Gazete, satış karşılığında El Cezire'nin de ABD piyasasında genişleme fırsatı elde ettiğini belirtiyor. Gazeteye göre kanalı şimdi bekleyen en büyük zorluk, Amerikalı izleyicileri, İslami militanların propagandalarını taşıyan bir kanal değil de, gerçekçi bir haber kanalı olduğu yönünde ikna edebilme.

Financial Times: "Google ABD'de testleri geçti"

Financial Times gazetesi, ABD'de Google hakkında başlatılan tekelcilik soruşturmasının sonlandığını yazıyor. Google'ın tekel kanunlarını çiğnemediğine kanaat getirilmesinin ardından şirketin şimdi Avrupa'daki soruşturmalara odaklanacağını yazıyor Financial Times. Gazete haberine şöyle devam ediyor: "Federal Ticaret Komisyonu'nun Amerikalı arama motoru hakkında başlattığı ilk büyük soruşturmanın sonlanması Google destekçileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Destekçileri, soruşturmayı Google'ın atılımlarının Microsoft ve diğer rakiplerce sınırlama girişimi olarak görüyordu. Federal Ticaret Komisyonu'nun eski rekabet politikası yönetici yardımcısı David Balto 'Google şimdi daha sert rekabete girebilir. Komisyonun kararı, Google'ın hareketlerinin tüketicileri zarara uğratmadığı anlamına geliyor.' dedi."

Telegraph: "İngiltere'de ilk defa yapılan el nakli hayat değiştirdi"

Bugün İngiliz gazetelerinin hepsinin büyük yer ayırdığı bir haber için Telegraph'a bakıyoruz. Gazete, ülkede ilk defa bir el nakli yapıldığını yazıyor. Gazetenin haberi şöyle: "İngiltere'nin ilk el naklini yaşayan dede daha şimdiden parmaklarını oynatabiliyor. Mark Cahill 'yeni elini' çok sevdiğini; bir kez daha kendi yemeğini kesebileceğini ve torunuyla oynayabileceğini söylüyor. Cahill, gut hastalığından dolayı sağ elini oynatamıyordu." Gazetenin aktardığına göre bu ameliyatı özel yapan şey, bir kerede hastanın elinin kesilip yerine bağışlananın tek bir operasyonda nakledilmiş olması.