BIST 9.704
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.422,01
HABER /  GÜNCEL

4 Haziran İngiltere basın özeti

Şırnak'ta 43 kişinin seçim öncesi gözlatına alınması Independent'a haber olurken, İngiltere'de milletvekillerine zam tartışması gündemde öne çıkan haberler arasında.

Abone ol

Şırnak'ta 43 kişinin seçim öncesi gözlatına alınması Independent'a haber olurken, İngiltere'de milletvekillerine zam tartışması gündemde öne çıkan haberler arasında.

Independent: Kürtlere gözaltı seçim "provakasyonu"

Independent gazetesi genel seçimlere birkaç gün kala Şırnak'ta 43 kişinin seçim günü protesto düzenleyecekleri iddiasıyla gözaltına alınmasını sayfalarına taşımış.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın görüşlerine yer veren Frederike Geerdink imzalı haberde, Kaplan gözaltıları Pazar günü yapılacak seçin öncesinde "provakasyon" olarak nitelendiriyor.

Haberde 37 kişinin daha arandığı bilgisine yer veriliyor.

Telegraph: Milletvekillerine zam tartışması

Başbakan David Cameron, milletvekilleri maaşlarında yapılacak artış konusunda hükümeti içinde görüş ayrılıklarıyla karşı karşıya.

Telegraph gazetesi, yüzde 10 oranındaki zammın binlerce kamu çalışanından benzer bir talebin yükselmesine neden olacağını yazıyor.

Cameron daha önce zammı "kabul edilemez" bulduğunu açıklamış ancak daha sonra itirazını geri çekmişti. Zamla her bir milletvekiline yakşaık 7 bin strelin daha fazla maaş ödenecek. Cameron'un maaşı da 150 bin sterline çıkacak.

Eğitim Bakanı Nicky Morgan artış gerçekleşirse zammı bir yardım kuruluşuna bağışlayacağını açıklayarak artışa karşı çıkmıştı.

Times: Her beş göçmen işçiden biri Romanyalı

Times gazetesi Birleşik Krallık'ta çalışma hakkı kazanan Romanyalı göçmen sayısının piyasaya girişlerindeki kısıtlamalar kalktıktan sonra yüzde 200 oranında arttığını yazdı.

BU artış geçen yıldan Mart ayına kadar göçmen işçilere verilen her beş sosyal güvenlik numarasından birinin Romanyalı işçilere ait olması anlamına geliyor.

Aynı şekilde Bulgar işçilerin sayısı da yüzde 120 arttı.

Romanya ve Bulgaristan vatandaşları geçen Ocak ayından bu yana Birleşik Krallık istihdam piyasasına tam erişim hakkına sahip.

Guardian: Meme kanseri taraması ölümleri yüzde 40 azaltıyor

Memografi üzerinde uzun süredir devam eden tartışmalara nokta koymak isteyen bir dizi uluslararası alanda çalışan uzman, meme kanseri taraması yaptrımanın ölümleri yüzde 40 oranında azaltabileceğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bir parçası olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı da memografinin yararlarından yana ağırlık koyuyor.

Bazı uzmanlar memografi çektiren bazı kadınların oldukça yavaş büyüyen küçük kanser tümörlerinden haberdar olarak kemoterapi, radyoterapi ya da cerrahi girişim gördüklerini, ancak bu tümörlerin tedavi edilmediği koşullarda kadınların hayatlarına hiçbir zarar vermeyeceğini söylüyordu.